Nalazite se
  • Zdravlje
  • Coriell i IBM u razvoju personalizirane medicine
Članak
Objavljeno: 25.07.2011. 12:44

IBM & Coriell 

Coriell i IBM u razvoju personalizirane medicine

Institut Coriell, najveća biološka banka živih ljudskih stanica na svijetu, počeo je koristiti IBM-ove tehnologije u istraživanjima ljudskih genetskih bolesti.

Coriell i IBM u razvoju personalizirane medicine

IBM je objavio kako se udružio s Institutom za medicinska istraživanja Coriell, koji će koristiti njihovu tehnologiju u cilju istraživanja genetskih bolesti i učinkovitijem održavanju zbirke bioloških resursa.

Institut Coriell će od sada bolje čuvati milijune genetičkih uzoraka i bolje upravljati golemom količinom podataka koji dolaze iz analize genoma velikog broja raznolikih bioloških tvari koje se koriste u istraživanjima uzroka bolesti kao što su dijabetes, kancerogene bolesti i bolesti srca.

Kao važan igrač u svijetu suvremenih biomedicinskih istraživanja Coriell upravlja kriogeničkim hladnjacima u kojima se može čuvati do 48.000 uzoraka, a ti uređaji su podložni kvarovima tijekom uporabe. Prije instalacije IBM-ovih tehnologija dežurni je tim bio obavještavan samo u slučaju potpunog kvara hladnjaka, pa su se u tom slučaju svi biološki uzorci morali brzo premještati u pričuvni spremnik.

Uz pomoć novog softvera za nadzor, znanstvenici u Institutu Coriell dobivaju obavijest o svakom kvaru u trenutku u kojem se on događa, što znači da stalno prate stanje sustava. Na taj način mogu reagirati prije pojave mehaničkog kvara i imaju vremena izvesti prikladnu zaštitu uzoraka.

Institut za medicinska istraživanja Coriell

Znanstvenici iz svih većih istraživačkih centara diljem svijeta u svojim se istraživanjima oslanjaju na raznoliku zbirku bioloških tvari koje su pohranjene u Institutu Coriell. Ta zbirka bioloških materijala sastoji se od niza staničnih kultura, DNA i drugih vrsta uzoraka koji sadrže informacije o više od polovice od približno 4000 poznatih genetskih oboljenja. Usto, Coriell se bavi i razvojem personalizirane medicine tako što istražuje genetske podatke pojedinaca te na temelju toga oblikuje posebne, samo za te pacijente osmišljene lijekove i medicinske terapije. Institut strogo pazi na zaštitu privatnosti ljudi koji sudjeluju u istraživanjima.

coriell_institute_ibm

"Zdravstvo polaže velike nade u uporabu genetičkih informacija pri donošenju medicinskih odluka," kaže Scott Megill, direktor informatike Instituta Coriell. "Naš institut je predvodnik u genetskim istraživanjima pa razmatramo i mogućnosti kliničke primjene personaliziranog pristupa medicini. Velika količina podataka koju stvaramo našim istraživanjima zahtijeva veće napore pri analizi i pohrani tih informacija," dodao je Megill. "IBM je institutu Coriell omogućio učinkovitije prikupljanje i analizu podataka iz naših istraživanja."

Ušteda korištenjem IBM-ove tehnologije

Korištenjem IBM-ove tehnologije ukupna cijena pohrane podataka smanjena je za više od 30 posto, a Institut Coriell dobio je rješenje kojim može prikupljati, obrađivati i analizirati podatke iz više od dva milijuna ampula sa stanicama, milijun bočica DNA i stotina tisuća uzoraka ostalih bioloških tvari.

Istraživanje o personaliziranoj medicini koje provodi Institut Coriell (Coriell Personalized Medicine Collaborative Research Study) nastoji utvrditi na koji način genetičke razlike pojedinaca utječu na bolje razumijevanje uzroka bolesti.

 za svaku osobu koja sudjeluje u istraživanju prikupljeno je dva milijuna podatkovnih jedinica, dakle približno 1,5 gigabajta informacija 

Istraživanje je stvorilo dodatnu količinu podataka koji se u institutu moraju obraditi, analizirati i pohraniti. Putem tehnologije utvrđivanja genskog niza svakom sudioniku u istraživanju određen je genotip, što znači da je za svaku osobu koja sudjeluje u istraživanju prikupljeno dva milijuna podatkovnih jedinica, dakle približno 1,5 gigabajta informacija.

Pohrana podataka

Kako istraživanje treba obuhvatiti ukupno 100 tisuća ljudi, Coriell je zatrebao nove kapacitete za pohranu te nove, goleme količine podataka. Proračun, zbog visoke cijene uređaja, jednostavno nije dopuštao da se za to koriste standardne platforme za pohranu.

Kako bi odgovorio na izazove koje pred banku bioloških tvari postavlja široka suradnja s nacionalnim i međunarodnim znanstvenim istraživačkim ustanovama, Coriell je od IBM-a zatražio i sustav za praćenje procesa koji se može brzo i jednostavno prilagoditi raznim zahtjevima koji se pojavljuju u svakodnevnom radu s tako raznolikom biološkom zbirkom.

Inteligencija koja je sada ugrađena u funkcionalnost sustava znači da Coriell može znanstvenicima na djelotvorniji način dostaviti visoko-kvalitetne biološke uzorke koji im trebaju kako bi dobili odgovore na svoja istraživačka pitanja.

"Globalizacija je malim i srednje velikim tvrtkama poput instituta Coriell pružila goleme mogućnosti suradnje s istraživačkim centrima diljem svijeta. Napredne tehnologije sada su dostupne po pristupačnim cijenama, pa su troškovi niži, a učinkovitost znanstvenog rada je veća. Coriell uz nižu cijenu i povećanu učinkovitost sada radi i na inovacijama na području personalizirane medicine," kaže Andy Monshaw, direktor u IBM-u zadužen za globalno poslovanje na tržištima srednje velikih tvrtki (IBM Global Midmarket Business). "Prava tehnološka infrastruktura može odgovoriti na izazove koje joj postavlja analiza velikih količina podataka, što znači da je Coriell sada dobro pozicioniran za promoviranje medicine i terapija budućnosti te će biti začetnik nove ere u zdravstvu."

IBM-ova rješenja koja su instalirana u institutu Coriell sastoje se od: IBM XIV Storage System, IBM Tivoli Maximo, IBM Tivoli Netcool i IBM WebSphere Lombardi Edition.

VIDEO

Coriell i IBM udruženi u cilju razvoja personalizirane medicine
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam