Nalazite se
  • Zdravlje
  • Promjena životnih navika smanjuje Alzheimer za 50%
Članak
Objavljeno: 20.07.2011. 02:07

Studija 

Promjena životnih navika smanjuje Alzheimer za 50%

Znanstvena studija liječnika USCF-a ukazuje kako se slučajevi Alzheimerove bolesti mogu prepoloviti prevencijom.

Promjena životnih navika smanjuje Alzheimer za 50%

U svijetu trenutno postoji 33,9 milijuna ljudi sa Alzheimerovom bolesti, a do 2050. godine bi ih moglo biti tri puta više.

Liječnice i znanstvenice Sveučilišta u San Franciscu (UCSF), Dr Deborah Barnes i Dr Kristine Yaffe, analizirale su podatke provedene tijekom brojnih studija širom svijeta, u koje su bile uključene stotine tisuća slučajeva pacijenata s Alzheimerovom bolesti.

Rezultati studije ukazali su kako za razvoj Alzheimera postoji 7 potencijalnih rizičnih faktora koji se dobrim dijelom mogu ukloniti promjenom životnih navika, što bi u konačnici moglo prepoloviti broj slučajeva ove bolesti.

 dva najrizičnija faktora su slaba edukacija i pušenje 

Tih 7 rizičnih faktora su šećerna bolest, visoki tlak i pretilost u srednjim godinama, pušenje, depresija, niža razina edukacije ili kogniktivna neaktivnost, te tjelesna neaktivnost.

Prema rezultatima istraživanja, doktorice su ustanovile kako je 17,l2 milijuna svjetskih slučajeva Alzheimerove bolesti povezano s nekim od tih 7 faktora, pa bi tako njihovim otklanjanjem pojava bolesti mogla uvelike opasti.

Prvi i najveći rizični faktor je slaba edukacija, potom dolaze pušenje, tjelesna neaktivnost, depresija, hipertenzija u srednjim godinama, dijabetes i na kraju pretilost u srednjim godinama.

Znanstvenice upozoravaju kako rezultati njihove analize provedenih studija ne znače da ti faktori stvaraju Alzheimerovu bolest, no postoje dobri temelji za pretpostavku kako će smanjenjem rizika, doći i do smanjenja pojave bolesti, jer su te stvari očito povezane.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam