Nalazite se
  • Zdravlje
  • Sastojak kineskog biljnog lijeka protiv tumora na mozgu
Članak
Objavljeno: 23.07.2011. 11:58

Indirubin 

Sastojak kineskog biljnog lijeka protiv tumora na mozgu

Prema rezultatima novog istraživanja, aktivni sastojak tradicionalnog kineskog biljnog lijeka mogao bi pomoći u liječenju smrtonosnih tumora na mozgu.

Sastojak kineskog biljnog lijeka protiv tumora na mozgu

Istraživanje provedeno u Centru za proučavanje karcinoma sveučilišta Ohio State, uz pomoć znanstvenika s instituta Richard J. Solove, koji radi u sklopu Arthur G. James bolnice za liječenje karcinoma, ukazalo je na korist Indirubina u borbi protiv zloćudnih bolesti.

Znanstvenici su otkrili da indirubin istovremeno blokira migraciju glioblastoma te na taj način sprečava širenje tumora i migraciju endotelijalnih stanica, što pak sprečava nastanak novih krvnih žila nužno potrebnih za daljnji rast tumora. Godišnje se zabilježi pojava glioblastoma kod otprilike 18.500 Amerikanaca od kojih čak 13.000 umre. Glioblastoma multiforme najčešći je (i najsmrtonosniji) tip malignog tumora na mozgu, a pacijenti obično umiru 15 mjeseci nakon dijagnoze.

 ovo je istraživanje prvi puta dokazalo da lijekovi zasnovani na indirubinu povećavaju vjerojatnost oporavka 

"Postoje dosta dobre metode zaustavljanja daljnjeg rasta glioblastoma, ali takve terapije ne sprečavaju širenje malignih stanica na druga područja mozga", objašnjava dr. E. Antonio Chiocca, profesor i ravnatelj odjela za neurokirurgiju Dardinger centra za neuroonkologiju.

"Na temelju rezultata našeg istraživanja, predlažemo indirubin kao novu strategiju liječenja ovakvog tipa tumora, jer istovremeno sprečava širenje i angiogenezu", nastavlja dr. Chiocca.

"Ovo je istraživanje prvi puta dokazalo da lijekovi zasnovani na indirubinu povećavaju vjerojatnost oporavka", ističe dr. Sean Lawler, vođa istraživačke skupine s Instituta za molekularnu medicinu u Leedsu.

Indirubin je derivat Indigo biljke, a koristi se i kao aktivni sastojak tradicionalnog kineskog lijeka poznatog i pod nazivom: Dang Gui Long Hui Wan. Spomenuti se lijek već koristi za liječenje mijeloidne leukemije.

Izvor: znano.st

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam