Nalazite se
  • Zdravlje
  • Umjetne glasnice, nada za nijeme osobe
Članak
Objavljeno: 20.07.2011. 15:11

Harvard-MIT 

Umjetne glasnice, nada za nijeme osobe

Znanstvenici sveučilišta Harvard i MIT, proizveli su umjetne glasnice od polimerskog gela, koje vibriraju poput pravih.

Umjetne glasnice, nada za nijeme osobe

Prema istraživanju, nekih 6% osoba u SAD ima neki poremećaj s glasom, što dolazi kao posljedica oštećenja glasnica, koje mogu dovesti do potpunog gubitka glasa.

Znanstveni timovi Harvarda i MIT-a vjeruju kako će se jednog dana tim osobama moći vratiti glas, pa razvijaju umjetni injektivni materijal koji bi se mogao implantirati u oštećene glasnice kako bi im povratio funkciju.

Materijal koji su izabrali za "krpanje" oštećenih glasnica poznat je kao polietilenski glikol (PEG), a odlučili su se za njega isključivo stoga što je već odobren od FDA (američke organizacije koja odobrava lijekove, implantate i medicinska pomagala), za medicinsko apliciranje na ljudsko tijelo.

 PEG30 će se osobama s oštećenim glasnicama injektirati svakih 6 mjeseci 

Eksperimentiranjem s molekularnom strukturom PEG-a, znanstvenici su uspjeli postići viskoelastičnost pravih ljudskih glasnica, no njihov gel pod nazivom PEG30, mora dobiti novo odobrenje FDA, ne za sam materijal, već dozvolu za injektiranje, budući to spada u domenu lijekova, što bi mu ipak moglo usporiti izlazak na tržište.

Ukoliko se odobri, PEG30 bi se pacijentima trebao injektirati svakih 6 mjeseci, jer se vremenom troši, no osobama koje su ostale bez glasa, to će biti najmanja briga.

Vjerujemo kako će ovaj proizvod biti pravi hit među mnogim domaćim pjevačima, sportašima i gospodarstvenicima, dok će političarima predstavljati najvažnije sredstvo za očuvanje "dobrog glasa".

VIDEO - Umjetne glasnice

Testirajući novi gel, znanstvenici su od njega proizveli umjetne glasnice, te uz pomoć ultrabrzih kamera uspoređivali njihovo vibriranje u usporedbi s pravim glasnicama. Kao što možete primijetiti, umjetne glasnice se doista ponašaju gotovo identično poput pravih. Naravno, pacijentima se još dugo vremena neće ugrađivati umjetne glasnice, već će ovaj gel biti korišten u svrhu „popravljanja“ oštećenih i istrošenih.

Vezani sadržaji
Ključne riječi MIT glasnice Harvard PEG30 FDA
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam