Nalazite se
  • Zdravlje
  • WHO želi zabraniti opasne testove krvi
Članak
Objavljeno: 21.07.2011. 15:02

Tuberkuloza 

WHO želi zabraniti opasne testove krvi

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zatražila je vlade zemalja u razvoju da trenutno obustave testove krvi na aktivnu tuberkulozu.

WHO želi zabraniti opasne testove krvi

Nakon istraživanja koja upućuju da su testovi krvi na aktivnu tuberkulozu nepouzdani i time stvaraju opasnost po pacijente, WHO je  zatražio njihovu potpunu zabranu. Proizvodnjom tih testova bave se uglavnom američke, francuske, talijanske, njemačke i nizozemske farmaceutske kompanije, koje ih izvoze u zemlje u razvoju, jer za korištenje u razvijenim zemljama ne zadovoljavaju standarde.

"Istraživanja ukazuju da ovi testovi daju pogrešne rezultate u nedopustivo visokom postotku, što na kraju rezultira pogrešnim dijagnozama i krivim metodama liječenja. Gotovo pola tih testova pronalazi bolest tamo gdje je nema, ili ne otkriva tuberkulozu kod onih koji su oboljeli", izjavio je Mario Raviglione, šef odjela za prevenciju tuberkuloze WHO.

 ovi testovi predstavljaju biznis vrijedan više milijuna dolara 

Svake godine u svijetu se obavlja oko 2 milijuna ovih testova u zemljama u razvoju, uključujući Indiju i Kinu, a testiranja gotovo isključivo provode liječnici i zdravstveni radnici u privatnim ustanovama.

Ovo je prvi slučaj u povijesti da se WHO odlučio iznijeti negativnu preporuku za neku metodu koja se koristi u borbi protiv tuberkuloze, a umjesto tih testova, preporučuju pouzdane mikrobiološke i molekularne testove.

Obzirom da ovi testovi predstavljaju biznis vrijedan milijune dolara, čekaju se reakcije svih koji su u njega upleteni. Ne isključuje se mogućnost pokretanja sudskih istraga u nekim zemljama, koje bi istražile zbog čega su se ti testovi uopće provodili, nakon što su u razvijenim zemljama odavno odbačeni.

Iz ovog slučaja mogao bi izbiti još jedan veliki skandal vezan uz "pomoć" bogatih zemalja nerazvijenima, kao u svojevremenim slučajevima humanitarne pomoći namirnicama kojima je istekao rok trajanja. Očito se tendencija obogaćivanja na tuđoj nevolji još nije iskorijenila.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam