Nalazite se
  • Zdravlje
  • Robot kao ispomoć nepokretnim osobama
Članak
Objavljeno: 20.07.2011. 13:33

Robotika 

Robot kao ispomoć nepokretnim osobama

Kvadriplegičar se nakon 10 godina prvi puta sam obrijao uz pomoć robota, no mehanički pomagači još uvijek nisu dovoljno autonomni.

Robot kao ispomoć nepokretnim osobama

Evans se sad uz pomoć PR2 može obrijati, oprati zube, počešati po nosu, hraniti, što mu sve daje veliku nadu u budućnost samostalnog života u društvu robotskog asistenta.

Henry Evans, kvadriplegičar koji je prije 10 godina zbog posljedica moždanog udara ostao paraliziran i prikovan uz krevet, napokon se sam obrijao uz pomoć asistenta robota, dvorukog modela pod nazivom PR2, proizvedenog u privatnoj istraživačkoj laboratoriji Willow Garage.

Ovo postignuće, koje se nama zdravim osobama čini kao sitnica, Evansu je potpuno promijenilo život i ulilo novu nadu u budućnost.

Na žalost, ujedno je pokazalo kako se na razvoju robota mora još puno raditi kako bi bili u stanju autonomno izvršavati takve i slične zadaće. Naime, svaki puta kad Evans koristi robota, uz njega mora biti jedan inženjer koji će biti spreman na intervenciju ukoliko nešto pođe po zlu. Drugim riječima, ovakvi roboti su još daleko od toga da bismo mogli imati puno povjerenje u njihov rad, pogotovo kad se govori o robotima koji služe kao ispomoć bolesnim i nepokretnim osobama.

pr2-naslovna

Pogled na PR2 robota izvana i ispod "kože".

Steve Cousins, direktor kompanije Willow Garage, navodi kako je PR2 samo osnovni prototip robota koji će u budućnost služiti kao ispomoć nepokretnim osobama, a njegova potpuna neovisnost o inženjerima tražit će još mnogo rada, pa poziva sve zainteresirane kompanije, organizacije, znanstvenike i inženjere da se uključe u ovaj projekt, jer ga sami nisu u stanju financirati, bez obzira što svoje robote već nude u komercijalnoj prodaji.

 mada se PR2 robot već nudi u komercijalnoj prodaji, njegov dalji razvoj ovisi o pomoći vanjskih kompanija i organizacija 

Willow Garageu u razvoju robota uvelike pomaže laboratorij Healthcare Robotics Lab, tehničke škole Georgia Tech, čiji inženjeri su proizveli sustav korisničkog sučelja kojim Evans upravlja robotom. Sustav koristi Evansovo pomicanje glave za pokretanje kursora na ekranu, te klikanje gumba jednim prstom. Evans pomoću tog sustava, osim upravljanja robotom, na zaslonu monitora ima i pogled iz perspektive kamera koje se nalaze na robotovoj glavi i rukama.

Sam Evans se veseli danu kada će ga inženjeri moći ostaviti samog sa svojim robotom i vjeruje kako će do toga doći vrlo brzo.

Roboti koje razvija Willow Garage u potpunosti koriste softver otvorenog koda, a model PR2 koji testira Evans, možete kupiti za 400.000 dolara (oko 2 milijuna i 100 tisuća kuna). Upravo zbog visoke cijene, Willow Garage ne može očekivati da će svoje robote prodavati u dovoljnim količinama da bi samostalno mogao financirati dalja istraživanja, pa ih je u nekim slučajevima spreman besplatno ustupati neprofitnim istraživačkim organizacijama u zamjenu za pomoć oko razvoja.

Za više informacija posjetite službene stranice kompanije.

VIDEO 1 - PR2

U ovom promo filmu možete saznati ponešto više o PR2 robotu i timu koji ga proizvodi.

VIDEO 2 - Evansovo brijanje

Pogledajte kako Evans koristi PR2 u zadaćama koje se zdravim osobama čine sitnicom, a njemu velikim postignućem.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Robot PR2 Willow Garage otvoreni kod
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam