Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.07.2017. 11:55

Kontrola vremena 

Za tri godine laseri će čuvati aerodrome od munja

Učinkovitost laserskog "ubijanja" munja znanstvenik je već demonstirao prije više od deset godina.

Za tri godine laseri će čuvati aerodrome od munja

Naglo pražnjenje atmosferskog električnog naboja koncentriranog u olujnim, grmljavinskim oblacima, koje nazivamo munjama, stvara zastrašujući i lijepi prizor na nebu. Ako ih gledate iz sigurnosti, munje djeluju vrlo atraktivno, no svima nam je poznato kakve razorne posljedice mogu izazvati, pa se zbog njih između ostaloga prekida zračni promet, a događa se i da cijela naselja ostanu bez struje ako munja udari električnu centralu ili trafostanicu.

Profesor Jean-Pierre Wolf, fizičar i stručnjak za biofotoniku na Sveučilištu Geneva, već desetak godina radi na projektu LLR (Laser Lighting Rod) kojemu je cilj napraviti laserski sustav koji će zrakama sprječavati opasna električna pražnjenja prije nego prouzroče štetu.

Kada će se taj sustav uperiti u oluju, njegove zrake će stvoriti kanal niskog intenziteta ioniziranih molekula i plazmenog ispuna koji će izvući elektricitet i u osnovi onesposobiti stvaranje munja. Wolf i njegov tim su učinkovitost već demonstrirali prije deset godina na nebu iznad South Baldy Mountaina iu Novom Meksiku, a sada rade na prototipu koji izrađuje tvrtka TRUMPF Scientific Lasers, poznata po izradi industrijskih i medicinskih lasera za rezanje, kao i po tehnologiji pikosekundnih i femtosekundnih lasera za znanstvena istraživanja.

Wolf kaže da će sustav biti dovršen za tri godine te će potom biti instaliran i testiran na jednoj pravoj zračnoj luci i u jednom energetskom postrojenju. Laser će biti u stanju ispaljivati 1000 pulsova u sekundi, čime bi olujama trebao otupiti električnu oštricu.

Ovo je samo jedan u nizu projekata kontrole vremena koji se razvijaju širom svijeta, a trebali bi nam omogućiti da upravljamo vremenom po želji i potrebi. Znanstvena fantastika? Još uvijek da, ali sve manje.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam