Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.06.2017. 11:14

Keramička spužva 

VIDEO: Vatrootporna keramika mekana poput spužve

Nova vrsta mekane keramike mogla bi se koristiti kao izolacija, zaštitni sloj odjeće vatrogasaca te za filtiranje vode.

VIDEO: Vatrootporna keramika mekana poput spužve

Kineski i američki znanstvenici sa SveučilištaTsingua i Brown proizveli su novu vrstu keramičke spužve koja se može brzo i jeftino proizvoditi, a dolazi sa svojstvom otpornosti na visoke temperature i vatru.

U svojem znanstvenom radu objavljenom u Science Advances, kineski i američki istraživači opisuju novi keramički materijal kao superlagan, sastavljen od nanovlakana i pogodan za 3D printanje, a dolazi sa svojstvima pohrane i otpuštanja vrućine te bi se mogao koristiti u zaštitnoj odjeći, izolacijskom materijalu, kao i u savitljivoj keramici za različite potrebe.

Za izradu ove "spužve", znanstvenici su koristili pet različitih vrsta keramike, uključujući titanov dioksid i cirkonijev dioksid. Keramika od tih materijala je poznata kao dobar izolator, što su pokazali i testovi koje možete vidjeti u ovom videu.

 

Znanstvenici vjeruju da će ovaj materijal pronaći svoju primjenu u mnogim područjima, a posebno ističu da bi proces njegove proizvodnje mogao biti vrlo jeftin i brz, pa će biti vrlo zanimljiv za mnoge industrijske primjene, no prije komercijalizacije proces proizvodnje je potrebno još usavršiti.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam