Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.07.2017. 11:03

TU/e 

Uskoro na cesti: Autobus na mravlju kiselinu

Studenti Eindhovenskog sveučilišta otkrili kako od mravlje kiseline dobiti 25 kilovata energije.

Uskoro na cesti: Autobus na mravlju kiselinu

S ciljem razvoja tehnologije koja koristi zdrave izvore energije, poput vjetra i sunca, znanstvenici širom svijeta, osim korištenja vjetra i sunca, nastoje pronaći i alternative fosilnim gorivima poput vodika, a kako stvari stoje, uskoro bismo se mogli voziti i na pogon mravlje kiseline.

Studenti iz grupe Team FAST na Tehnološkom sveučilištu Eindhoven (TU/e), dizajnirali su autobus koji za sobom vuče malu trailer prikolicu pod nazivom REX (range-extender), u kojoj se mravlja kiselina konvertira u struju koja služi za pogon vozila.

Mravlja kiselina (ili metanska kiselina) najjednostavnija je karboksilna kiselina kemijske formule HCOOH. To je bistra bezbojna tekućina koja se osim kod mrava po kojima je dobila ime, u prirodi nalazi u žalcima pčela, u znoju, mokraći, meduzama, gusjenicama, pa čak i u nekim biljkama poput kopriva s kojima ste sigurno imali brojne neugodne susrete. Također vam možda nije poznato da se mravlja kiselina relativno lako i jeftino proizvodi industrijski te se koristi za očuvanje stočne hrane.

Team FAST je koristio 99-postotnu mravlju kiselinu s agensom za povećanje performansi kako bi generirao hidrazin koji ima 4 puta veću energetsku gustoću od baterije i koristi se kao raketno gorivo te ga je iskoristio u generatoru za proizvodnju struje koja pogoni motor električnog autobusa. Ugljični dioksid (CO2) koji nastaje u procesu cijepanja hidrazina u cijelosti se koristi u procesu proizvodnje električne energije, što znači da ovaj sustav ne ostavlja nikakav ugljični otisak, odnosno nimalo ne šteti okolišu.

Nizozemski studenti ovih dana održavaju izložbu na kojoj svim posjetiteljima omogućuju da vide funkcioniranje sustava u pravom busu koji je u stanju stvarati 25 kilovata energije te vjeruju da će biti u cijelosti operativan prije kraja ove godine.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam