Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.07.2017. 16:21

UC San Diego 

Senzor temperature koji radi gotovo bez energije

Ovaj senzor temperature troši 10 milijardi puta manje struje od jednog vata.

Senzor temperature koji radi gotovo bez energije

"Near-zero-power" senzor temperature troši samo 113 pikovata struje. Photo Credit: David Baillot/UC San Diego Jacobs School of Engineering.

Znanstvenici Škole inženjerstva na Sveučilištu California u San Diegu, proizveli su senzor temperature koji troši nevjerojatno sićušnu količinu struje, odnosno radi na samo 113 pikovata, što je oko 10 milijardi puta manje od jednogvata.

Senzor koji je detaljno opisan u publikaciji Scientific Reports, dio je budućeg ekosustava uređaja koje razvijaju znanstvenici UC San Diega s idejom da rade godinama na pogon jedne sićušne baterije.

Znanstvenici su senzor razvili reduciranjem energije na dva područja, a prvo je bilo izvor struje. Kako bi im to uspjelo iskoristili su fenomen kojeg se mnogu istraživači na njihovom polju žele riješiti. Tranzistori obično imaju vrata kojima mogu zaustaviti protok elektrona u sklopu. No kako tranzistori postaju sve manji i manji, sve je tanji i materijal od kojeg su izrađena vrata, pa elektroni počinju "curiti" kroz njih. Znanstvenici San Diega odlučili su iskoristiti te procurjele elektrone za napajanje senzora.

Nakon toga su reducirali energiju i u načinu na koji senzor konvertira temperaturu u digitalno očitanje, čime je stvoren senzor temperature koji troši 628 puta manje struje od najštedljivijih postojećih. Znanstvenici vjeruju da će njihov senzor svoju primjenu naći posebno u nosivim gadgetima, pametnoj odjeći i sustavima za nadzor doma, a jedina stvar koja je lošija u odnosu na tradicionalne je nešto sporije očitanje, pa se temperatura može očitati samo jednom u sekundi. To senzore ne čini dovoljno dobrim za primjenu u znanstvenim mjerenjima, no savršeno će poslužiti za sve druge vrste toplomjera.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam