Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.07.2016. 15:41

Live video kamera 

Kamera na Martinskoj snimila ugroženu kornjaču

Vrlo brzo nakon postavljanja podvodna online kamera već postaje vrijedan izvor informacija o morskom svijetu.

Kamera na Martinskoj snimila ugroženu kornjaču

Podvodna online kamera koju je postavio tim  udruge Šibenik Meteo (ŠM) zajedno sa znanstvenicima Zavoda za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković (IRB), u sedam dana otkako je puštena u rad, postala je vrijedan izvor informacija o životinjskom i biljnom morskom svijetu. Znanstvenike je posebno razveselila snimka Glavate želve, rijetke i ugrožene morske kornjače i jedinog gmaza koji naseljava Sredozemno i Jadransko more.

Odrasle jedinke ove vrste dostižu duljinu oklopa i do 110 cm i tjelesnu težinu do 115 kg. Ime je dobila prema karakteristično velikoj glavi sa snažnim čeljusnim mišićima.

Najveći dio svoga života glavate želve provode u pelagičkom staništu. Na obalu izlaze samo ženke radi polaganja jaja, dok mužjaci ostaju u moru cijeli život.

Kornjača u drugom prolazu 17-7-2016

Malo je poznato da je upravo Jadran jedno od dva najznačajnija područja ishrane i zimovališta glavate želve u Sredozemlju. Nadolaskom zime i padom temperature mora morske kornjače smanjuju svoju aktivnost i povlače se na morsko dno gdje, smatra se, prezimljuju ukopane u pijesak i mulj.

Populacija koja naseljava Jadran dio je populacije koja se razmnožava u Grčkoj. Procijenjeno je da u cijeloj mediteranskoj populaciji ima oko 5.000 spolno zrelih ženki.

Fotografije su napravljene softverom koji prati video i registrira promjene, a razvio ga je dr.sc. Dario Omanović iz Laboratorija za fizičku kemiju tragova IRB-a.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam