Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.07.2016. 11:03

IRB 

Gledajte live video šibenskog podmorja

IRB i udruga Šibenik Meteo omogućuju živo praćenje podvodnih kadrova snimljenih kamerom u podmorju Martinske kod Šibenika.

Gledajte live video šibenskog podmorja

Zahvaljujući suradnji znanstvenika iz Zavoda za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković (IRB) te udruge Šibenik Meteo, sada svi možemo pratiti uživo podvodne kadrove snimljene kamerom koja je instalirana u podmorju Martinske kod Šibenika na dubini od 5 metara.

Prijenos uživo možete pratiti na ovoj poveznici, dok se galerija fotografija s najuzbudljivijim trenucima nalazi ovdje

Za realizaciju projekta utrošeno je gotovo 180 metara različitih kablova, zaštite i izolacije, a cijeli sustav osmislili su i realizirali Marin Brajković i Darko Begić iz udruge Šibenik Meteo, te Neven Cukrov s IRB-a.

Sustav je opremljen i reflektorom koji u ljetnom režimu rada osvjetljava podmorje svakodnevno od 20 do 23 h, a termin paljenja i gašenja mijenjat će se ovisno o promjeni duljine dana i noći.

Estuarij rijeke Krke poznato je mrijestilište mnogih vrsta riba što su pokazale i prve testne fotografije. Vizualni materijali i podaci koje će prikupiti uz pomoć podvodne kamere, na meteo postaji, kao i panoramskom kamerom usmjerenom na Šibenik, te sondom za mjerenje temperature mora, znanstvenicima će poslužiti za praćenje života tog dijela podmorja.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam