Nalazite se
  • Zdravlje
  • Kako vitamini B stvaraju imunitet
Članak
Objavljeno: 14.10.2012. 09:52

Studija 

Kako vitamini B stvaraju imunitet

Znanstvenici otkrili mehanizam koji omogućuje zaštitu od infekcija pomoću sinteze vitamina B.

Kako vitamini B stvaraju imunitet

Kompleks B vitamina je skup od 8 vitamina neophodnih za razgradnju ugljikohidrata i proizvodnju energije. Osim te bitne funkcije B vitamini imaju ulogu i u razgradnji masti i proteina i bitni su za zdravlje kože, kose, očiju, mišićnog tonusa, jetre, probavnog sustava u cjelini te za pravilno funkcioniranje imunološkog i živčanog sustava.

Nedavna istraživanja su pokazala kako bi B vitamini mogli dvostruko usporiti smanjivanje mozga u starijih osoba i postati učinkovitim protiv Alzheimerove bolesti te da mogu ublažiti simptome ADHD-a

No, najnovije se istraživanje australskog istraživačkog tima posvetilo ulozi vitamina B u imunološkom sustavu i to proučavanjem načina na koji specijalizirane imunološke stanice prepoznaju proizvode sinteze B vitamina, jedinstvene za bakterije i kvasac, i potiču tijelo na borbu protiv infekcije.

Rezultati tog istraživanja bi mogli pomoći u poboljšanju liječenja infekcija ili razvijanja cjepiva za tuberkulozu. Zajednička studija Sveučilišta u Melbourneu i Sveučilišta Monash, otkrila je da MAIT stanice (engl. mucosal associated invariant T cells) prepoznaju proizvode sinteze vitamina B kod bakterija i kvasca u ranim fazama te potiču tijelo na imunološku reakciju.

Istraživanje je pokazalo kako nusproizvodi bakterijske sinteze vitamina , uključujući i neke izvedene iz folne kiseline ili vitamina B9 i riboflavina ili vitamina B2, mogu biti zarobljeni pomoću imunološkog receptora MR1 kroz pravilnu aktivnost MAIT stanica. MAIT stanice predstavljaju podskup T stanica i nalaze se u velikom broju u ljudskoj krvi, crijevnoj sluznici i limfnim čvorovima te se tek novijim istraživanjima otkriva njihova funkcija u imunološkom sustavu.

Dr. Lars Kjer - Nielsen sa Sveučilišta u Melbourneu koji je vodio istraživanje tijekom pet godina kaže: "Ljudi nisu u stanju sami proizvoditi vitamine B i pribavljaju ih najvećim dijelom putem prehrane. No kako bakterije mogu sintetizirati vitamin B, naš imunološki sustav koristi to kao temeljnu razliku pri raspoznavanju infekcije. Obzirom na relativnu brojnost MAIT stanica koje se nalaze u sluznici nekih organa, kao što su crijeva, usta i pluća, vrlo je vjerojatno da oni igraju zaštitnu ulogu u mnogim infekcijama, od drozd infekcija do tuberkuloze. Ovo je značajno otkriće koje otkriva dugo traženu svrhu MAIT stanica i njihovu ulogu u imunitetskim reakcijama na infekcije.

Profesor Jamie Rossjohn rekao je da nalaz ima velike implikacije za razumijevanje interakcija između crijevne bakterije i imunološkog sustava. "Neki od nusproizvoda vitamina aktiviraju imunitet, dok ga drugi navlaže", kaže profesor Rossjohn. Nadalje smatra da je sljedeći korak istraživanje mogućnosti uključenosti MAIT stanica u poremećajima crijeva ili sluznice, poput upalne bolesti crijeva i sindroma razdražljive utrobe i zaključuje: "Ovo otkriće je otvorilo pogled na novo polje imunologije i možemo očekivati da će se mnoge istraživačke skupine usredotočiti na ovaj sustav." 

"Za otkriće su također zaslužni suradnici iz Bio21 Instituta za molekularnu znanost i biotehnologiju iz Melbournea, Metabolomike Australije i Sveučilišta u Queenslandu, odražavajući važnost suradnje između istraživača kako bi bili globalno konkurentni." kaže profesor McCluskey.

Izvor: Znano.st

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam