Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.12.2023. 16:01

New York University 

Roboti koji mogu proizvodti neograničene kopije sebe samih

Samorepliciranje robota jedan od mračnih scenarija znanstvene fantastike, no sada postaje stvarnost na nano razini.

Roboti koji proizvode neograničene kopije sebe samih

U mnogim distopijskim filmovima poput Terminatora, jednu od najvećih prijetnji čovječanstvu od strane robota (uz njihovu samosvjesnost), predstavlja mogućnost samoreplikacije, što ih čini u potpunosti neovisnim o ljudima.

Sada su istraživači sa Sveučilišta u New Yorku, Instituta za biomehaničko inženjerstvo Ningbo Cixi i Kineske akademije znanosti, objavili rad u kojem opisuju svoje nove programibilne robote na nano skali, koji imaju sposobnost samoprepliciranja, no zasad ne prijete čovječanstvu, već bi, naprotiv, mogli postati korisni u biotehnologiji, nanotehnologiji i medicini.

Roboti su izrađeni od DNK i sposobni su automatski obavljati ponavljajuće zadatke za proizvodnju nanomaterijala s dosljednom preciznošću i točnošću, kao i samostalno replicirati svoju 3D strukturu i funkcije.

"Demonstriramo DNK nanorobote koji izrađuje trodimenzionalnu optički aktivnu kiralnu strukturu od optički neaktivnih dijelova. Korištenjem vanjske kontrolirane temperature i UV svjetla, naš programabilni robot, veličine ~100 nanometara, hvata različite dijelove, postavlja ih i poravnava tako da se mogu spojiti, otpušta konstrukciju i vraća se u svoju izvornu konfiguraciju spreman za sljedeću operaciju.

Robot također može samostalno replicirati svoju 3D strukturu i funkcije, nadmašujući šabloniranje ograničeno na dvije dimenzije, korištenjem preklapanja za pristup trećoj dimenziji i više stupnjeva slobode. Naše uvođenje višeosnog preciznog savijanja i pozicioniranja kao alata/tehnologije za nanoproizvodnju otvorit će vrata složenijim i korisnijim nano i mikrouređajima", navode istraživači u svojem znanstvenom radu.

Znanstvenici vjeruju da će njihova tehnologija biti korisna u proizvodnji lijekova, enzima i drugih kemikalija, i to potencijalno unutar stanica tijela. To znači da bismo u skoroj budućnosti umjesto uzimanja lijeka mogli "popiti" nanobota koji će nam proizvesti lijek unutar organa, krvotoka i drugih struktura.

Još jedan razlog zbog kojeg se zasad ne trebamo plašiti ovih samoreplicirajućih robota leži u činjenici da oni ne mogu proizvoditi ništa, pa čak ni kopije sebe bez zaliha DNK isječaka koji im služe kao građevni materijal.

Studiju objavljenu u časopisu Science Robotics možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi New York University
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->