Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.12.2020. 09:53

JAXA 

Pronađena kapsula s uzorcima asteroida

Japanska Hayabusa 2 misija uspješno je dovela uzorke tla s asteroida Ryugu.

Pronađena kapsula s uzorcima asteroida

Japanska svemirska agencija JAXA, pronašla je kapsulu s uzorcima asteroida Ryugu, koje je prikupila sonda Hayabusa 2. U veljači prošle godine, Hayabusa 2 je brzinom od 300 m/s ispucala projektil težine od 9 grama u asteroid, nakon čega su kamenčići, prašina i drugi dijelovi tla odskočili u vis da bi ih prikupio specijalan lijevak kroz koji su ušli u spremnik koji je potom zapečaćen i pripremljen za povratak na Zemlju.

Nakon ukupno prijeđenih 5 milijardi i 250 kilometara od početka misije, Hayabusa 2 je ušla u orbitu Zemlje i izbacila kapsulu s uzorcima zaštićenu toplinskim štitom, koja je u atmosferu našeg planeta ušla brzinom od 12 km/s. Na visini od 10 km otvorila je padobran i spustila se na područje Woomera Test Range u Australiji i poslala signal za navođenje.

EoiyWXtUwAMt8w_

Nakon što su je locirali, japanski znanstvenici su helikopterom poslali ekipu koja ju je pronašla, a ubrzo su mogli odahnuti jer je kapsula savršeno očuvana, što znači da su uzorci ostali netaknuti, pa će ih prebaciti u u JAXA Extraterrestrial Sample Curation Center, gdje će uzorke analizirati međunarodni tim znanstvenika.

EoiyWZwVgAUnPV5

Japanski znanstvenici vjeruju da će istraživanje uzoraka biti od velike važnosti jer bi nam moglo otkriti nove detalje o ranom Sunčevom sustavu, kao i potvrditi teoriju da su asteroidi rasadnici organskih komponenti koji su možda doveli život na Zemlju.

Eog1457VEAA223H

NASA-ina misija OSIRIS-REx nedavno je također prikupila uzorke s asteroida koji bi na Zemlju trebali stići u rujnu 2023. godine, pa bismo mogli naučiti puno novih stvari od svemirskih tijela kojih se najčešće bojimo zbog mogućnosti fatalnih udara.Vezani sadržaji
Ključne riječi asteroid JAXA uzorci Hayabusa 2 Ryugu
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->