Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.12.2021. 10:16

ESA 

Otkrivene velike zalihe podzemne vode na Marsu

Novi veliki depozit vode otkriven je na području nazvanom Veliki kanjon na Marsu.

Otkrivene velike zalihe podzemne vode na Marsu

Ogromno novo ležište vode otkriveno je na Marsu u formaciji Valles Marineris koja se često naziva Veliki kanjon Crvenog planeta, a predstavlja najveći kanjon u Sunčevom sustavu. Trace Gas Orbiter (TGO) otkrio je područje veličine Nizozemske gdje bi voda mogla činiti čak 40 posto materijala blizu površine.

Za Mars se vjeruje da je nekoć davno na površini imao velike oceane, no danas je suši od bilo koje pustinje na Zemlji. Znanstvenici vjeruju da se na planetu još uvijek nalaze velike količine vode, najviše oko polova u obliku vodenog leda ili u slanim tekućim jezerima duboko ispod površine.

U blizini ekvatora Marsa između svibnja 2018. i veljače 2021. godine otkrivene su i manje količine vode u tlu blizu površine u obliku leda ili hitratiziranih minerala, a najnovije otkriće predstavlja dosad najveći otkriven podzemni bazen do sada.

Trace_Gas_Orbiter_at_Mars_pillars

Nove zalihe vode pronašao je TGO, koristeći instrument nazvan Fine Resolution Epithermal Neutron Detector (FREND). Ovaj alat detektira neutrone koji izlaze iz zemlje, što može biti marker sadržaja vodika, a time i sadržaja vode u tlu.

"Neutroni nastaju kada visokoenergetske čestice poznate kao galaktičke kozmičke zrake udare na Mars. Suša tla emitiraju više neutrona od vlažnijih, pa možemo zaključiti koliko vode ima u tlu gledajući neutrone koje emitiraju", kaže Alexey Malakhov, koautor studije. "FREND-ova jedinstvena tehnika promatranja donosi daleko veću prostornu razlučivost od prethodnih mjerenja ove vrste, omogućujući nam da sada vidimo vodene značajke koje prije nisu bile uočene."

ExoMars_Trace_Gas_Orbiter_maps_water-rich_region_of_Valles_Marineris_pillars

Područje na kojem je FREND detektirao bogate depozite vode veličine je od 41 tisuće kvadratnih kilometara. Unutar jednog metra gornjeg tla čini se da je 40 posto sastava voda koja najvjerojatnije postoji kao led

"Otkrili smo da je središnji dio Valles Marineris prepun vode - daleko više vode nego što smo očekivali", kaže Malakhov. "Ovo je vrlo slično područjima permafrosta na Zemlji, gdje vodeni led trajno ostaje pod suhim tlom zbog konstantno niskih temperatura."

Pronalaženje vode u ovom dijelu Marsa vrlo je uzbudljivo, kaže tim. Buduće misije na Crveni planet, uključujući ljudske misije, imaju tendenciju da se fokusiraju na regiju blizu ekvatora, a ovoliko vode unutar jednog metra površine čini je vrlo pristupačnom. Za usporedbu, čini se da su polarne naslage duboke nekoliko kilometara.

Izvor: ESA

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->