Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.06.2023. 16:20

Kineska akademija znanosti 

Kineske baterije rekordne gustoće

Baterijske ćelije kineskih znanstvenika imaju više nego dvostruku energetsku gustoću po kilogramu u odnosu na Tesline.

Kineske baterije rekordne gustoće

Znanstvenici Instituta za fiziku Kineske akademije znanosti predstavili su baterijske ćelije ekstremne energetske gustoće od 711 Wh/kg. 

Za usporedbu, Tesline 4680 ćelije, mjere negdje između 244 i 296 Wh/kg, što znači da nove ćelije koje su nedavno testirane u Pekingu donose dvostruko veću energetsku gustoću po jedinici težine.

Postojeće baterijske ćelije su dovoljno dobre za većinu slučajeva korištenja, poput električnih automobila, no u drugim područjima, kao što su električni motocikli visokih performansi i posebice električni zrakoplovi i eVTOL letjelice, proizvođači vape za baterijama koje mogu spakirati više energije u znatno manju težinu.

Kineski znanstveni tim je razvio je punjivu baterijsku ćeliju od 10 Ah koristeći ultratanku metalnu litijevu anodu i katodu na bazi manganovog oksida bogatu litijem.

Istraživači su proširili raspon napona punjenja/pražnjenja i proučavali strukturnu stabilnost katode, kao i kako modifikacije na površini litijeve anode utječu na način na koji se ioni litija talože na elektrodu i otapaju od nje tijekom ciklusa punjenja i pražnjenja.

Baterija je testirana na 711,3 Wh/kg, a također je ponudila iznimnu volumetrijsku gustoću energije od 1653,65 Wh po litri zapremine.

Zasad je ovo samo laboratorijska ćelija istraživačke razine i daleko je od bilo kakvog oblika komercijalizacije. Izrada prototipa zahtijevala je, kako navode, "ekstremno napredne procesne tehnologije kao što su priprema elektroda s velikim opterećenjem i ubrizgavanje siromašnog elektrolita", tako da bi ovakve baterije u ovom trenutku vjerojatno bile jako skupe kada bi se našle na tržištu.

Ne spominje se koliko je energije ćelija sposobna dati ili primiti odjednom, kakav je njen životni vijek, kako radi na različitim temperaturama, održava li snažnu izlaznu snagu dok se približava istrošenosti i ima li tendenciju izazvati požar kada nešto pođe po zlu. Sve te stvari i mnoge druge morat će se riješiti prije nego dođe na tržište.

Znanstveni rad objavljen u časopisu Chinese Physics Letters možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->