Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.05.2016. 16:57

NASA 

VIDEO: Uspješno napuhan BEAM modul

Nakon male drame, BEAM modul je iz drugog pokušaja napuhan do pune veličine.

VIDEO: Uspješno napuhan BEAM modul

Od kada je robotska ruka Međunarodne svemirske postaje u travnju ove godine pričvrstila BEAM modul na napuhavanje na Node 3, odnosno Tranquility modul ISS-a, NASA i Bigelow Aerospace su s nestrpljenjem čekali njegovo aktiviranje (napuhavanje).

Na žalost, nakon što su astronauti na ISS-u prije dva dana počeli puštati zrak u BEAM modul puna dva sata, otkriveno je da se modul nije napuhao više od nekoliko centimetara pa je operacija privremeno prekinuta.

Čitav idući dan NASA i Bigellow su ispitivali stanje modula, pa kada su se uvjerili da je sve u redu, dali su zeleno svjetlo astronautu Jeffu Williamsu da ponovno počne puštati zrak u njega.

BEAM ekspanzija

Nakon svakog od 4 kratka pulsa zraka, inženjeri i astronauti su zaustavljali punjenje, kako bi se pritisak u modulu polako uspostavljao i kako bi se otklonila svaka opasnost za oštećivanje i gubitak integriteta.

Nakon toga je otkriveno da se modul polako počeo širiti, pa je Williams sljedećih nekoliko sati ponovno puštao zrak u njega u kratkim intervalima, sve dok se na kraju nije proširio na veličinu od 1,7 metara dužine i 3,2 m u promjeru, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Mada bi do pune predviđene veličine modul trebao "narasti" za još nekih 50 cm, inženjeri smatraju da će to sada biti puno lakše za izvesti. U sljedećih nekoliko dana u modulu će se nastojati izjednačiti pritisak s onim u ostatku ISS-a, pa bi kroz nekih tjedan dana astronauti trebali skinuti ulazni poklopac i ući u njega.

Potom će se u unutrašnjost postaviti senzori koji će pratiti njegovo "zdravlje", uključujući pritisak, otpornost na udarce mikrometeora i razine zračenja, a zatim će ga ponovno zatvoriti.

U ovoj misiji nije planirano da BEAM modul bude stalno otvoren, već će astronauti u njega ulaziti samo nekoliko puta godišnje kako bi provodili testove. Nakon dvije godine bi misija trebala završiti, pa će robotska ruka pažljivo otkvačiti modul i pustiti ga u svemir s donje strane ISS-a.

NASA i Bigelow smatraju da će potom trebati nekih godinu dana dok modul gubitkom visine iz orbite ne uđe u atmosferu Zemlje gdje će naposljetku izgorjeti.

Ukoliko Bigelow Aerospace bude zadovoljan BEAM modulom, prije kraja desetljeća u svemir će lansirati modul BA-330 veličine od 14 x 7 metara, odnosno prvi dio "građevine" koja bi trebala postati prva privatna postaja u svemiru, a služiti će za međunarodna istraživanja i svemirski turizam, pa ju već sada nazivaju prvim hotelom u svemiru.

Izvor: ISS [Twitter]

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam