Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.04.2018. 10:37

Virgin Galactic 

VIDEO: Prvi let Unitya s raketnim motorom

Virgin Galactic je zadovoljan prvim nadzvučnim testnim letom VSS Unitya na raketni pogon.

VIDEO: Prvi let Unitya s raketnim motorom

Nakon posljednjih testova "jedrenjem", došlo je vrijeme da Bransonov SpaceShip Two VSS Unity krene u letni test na raketni pogon, prvi nakon nesreće iz 2014. godine kada je došlo do pogibije jednog pilota i ozljede drugog, zbog čega su turistički letovi u svemir odgođeni na neodređeno vrijeme.

Nova letjelica je proizvedena u sestrinskoj kompaniji Virgin Galactica Spaceship Company, a za prvi let na raketni pogon angažirani su piloti Mark Stucky i Dave Mackay.

Unity je poletio iz svemirske zračne luke Mojave Air and Space Port pomoću zrakoplova nosača VMSEve koji ga je podigao do visine od 14.173 m, nakon čega se otkačio i uključio raketni motor koji ga je pogonio 30 sekundi, čime je dostigao brzinu od Mach 1,87. Na visini od 15.240 metara motor se isključio, nakon čega je letjelica pomoću "mehanizma pera" usmjerena u kut za slijetanje i potom se sigurno spustila na pistu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

Virgin Galactic je ovime napravio još jedan korak ka komercijalnim turističkim letovima u svemir koji bi trebali započeti prije kraja ove godine. Nedavno je Bransonova svemirska tvrtka dobila investiciju u visini od milijardu dolara od Saudijske Arabije, pa dalji razvoj projekta može teći bez ikakvih problema, ukoliko naravno ne dođe do neke katastrofe kao prije 4 godine.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam