Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.09.2014. 14:46

NASA 

VIDEO: Letjelica MAVEN stigla do Marsa

Nakon 10 mjeseci putovanja, u orbitu Marsa je stigla letjelica koja će proučavati njegovu atmosferu.

VIDEO: Letjelica MAVEN stigla do Marsa

Kao što možete vidjeti na slici dolje, znanstvenici NASA-ine misije MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution), zapljeskali su od sreće kada su dobili potvrdu da se letjelica nalazi u stabilnoj orbiti Marsa.

MOVEN je prvi Marsov orbitalni laboratorij koji će proučavati gornje slojeve Marsove atmosfere, a ta bi nam istraživanja trebala pomoći u razumijevanju njezine prošlosti, te kakve je klimatske promjene crveni planet doživljavao tijekom vremena i kako je sve to utjecalo na evoluciju površine koja je nekoć vjerojatno bila pogodna za nastanak i održavanje života.

14-260b_0

NASA-in šef je ovom prilikom izjavio kako će MOVEN donijeti i važne informacije koje će biti važne za slanje prvih ljudi na Mars tridesetih godina ovog stoljeća.

U sljedećih 6 tjedana MOVEN će korigirati svoju orbitu do trenutka kada će se naći u poziciji najpogodnijoj za istraživanja , te će testirati svoje znanstvene instrumente.

Zacrtano je da znanstvena istraživanja traju godinu dana, a tijekom tog razdoblja vršit će se mjerenja sastava i strukture plinova koji ističu u gornje slojeve Marsove atmosfere, te uspoređivati njihovu interakciju sa sunčevim vjetrom.  

Primarna misija uključuje pet takozvanih "deep-dip" faza, u kojima će se MAVEN iz osnovne orbite na visini od 150 kilometara, spuštati na 125 kilometara iznad Marsove površine, što će znanstvenicima omogućiti informacije o tome gdje se sastaju gornja i donja atmosfera.

Valja naglasiti da je od planiranja do izvedbe ove misije proteklo čak 11 godina, pa vam je jasno da za svemirska istraživanja prije svega trebate imati dovoljno vremena na raspolaganju. 

Izvor: NASA

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam