Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.03.2014. 10:07

NASA 

VIDEO: 193.000 kn za softver koji traži asteroide

Uključite se u NASA-in natječaj Asteroid Grand Challenge Contest Series i postanite lovac na asteroide.

VIDEO: 193.000 kn za softver koji traži asteroide

NASA je pokrenula seriju natječaja namijenjenih vanjskim programerima, računalnim znanstvenicima i timovima koji će u sljedećih 6 mjeseci napraviti napredne algoritme koji će se koristiti za identifikaciju asteroida, za što je pripremila novčane nagrade u visini od 35.000 dolara (193.444 kn).

Ovi natječaji pod nazivom NASA Asteroid Grand Challenge Contest Series će biti pokrenuti 17. ožujka ove godine, a softver koji se traži, morat će biti u stanju prepoznavati asteroide temeljem podataka prikupljenih zemaljskim teleskopima.

Pobjedničko rješenje će morati unaprijediti  postotak točnih detekcija asteroida iz tih podataka, te maksimalno smanjiti krive detekcije.

Pored toga, novi kod za lov na asteroide će morati ignorirati nesavršenosti u setovima podataka, te će morati biti prilagođen za rad na svim računalnim sustavima. 

NASA kaže kako uključivanjem vanjske zajednice u potragu za asteroidima želi pronaći potencijalne inovatore i "građanske znanstvenike" koji će im pomoći u savladavanju ovog globalnog izazova.

Postojeći sustavi za detekciju asteroida prate samo jedan posto objekata koji se nalaze u orbiti oko Sunca, a NASA-i u ogromnoj količini slika prikupljenih teleskopima, puno problema stvaraju "smetnje" u podacima koje nastaju od zvijezda i drugih stvari u svemiru, uslijed čega je detekcija asteroida uvelike otežana.

Znanstvenici NASA-e kažu kako rješavanje ovoga uopće nije njihovo polje djelovanja, jer se radi o tehnološkom, a ne svemirskom problemu, pa vjeruju kako će uz pomoć računalnih znanstvenika i programera koji dolaze izvan agencije, doći do važnog napretka u detekciji i klasificiranju opasnih objekata koji bi jednog dana mogli zaprijetiti Zemlji.

Više informacija o natječajima NASA-e potražite na ovoj poveznici. 

)
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam