Nalazite se
  • Sci Tech
  • Svemir
  • Uskoro satelit za mjerenje fluoroscencije vegetacije
Članak
Objavljeno: 12.02.2014. 11:16

ESA 

Uskoro satelit za mjerenje fluoroscencije vegetacije

Kako što ljudi "zrače" kada su u dobroj formi, tako i biljke isijavaju svoju dobru formu.

Uskoro satelit za mjerenje fluoroscencije vegetacije

ESA je započela testiranje sustava koji bi se mogao naći u osmoj Earth Explorer misiji, pod nazivom Florescence Explorer ili FLEX. Ideja je u orbitu Zemlje postaviti satelit koji bi izrađivao fluoroscentne mape vegetacije Zemlje, čime bi se moglo pratiti produktivnost i zdravlje bilja na našem matičnom planetu.

Te informacije će nam ujedno poboljšati spoznaje o načinu kako se ugljik kreće između biljaka i atmosfere, te kako utječe na cikluse vode i ugljika. Takve informacije bi se mogle koristiti za poboljšanje upravljanja vodenim resursima i gnojivom, pa ESA vjeruje kako će time unaprijediti agrikulturnu proizvodnju.

Kada klorofil u biljci apsorbira sunčevo svjetlo, njezina "fotosintetička mašinerija" stvara creveni sjaj - fluoroscenciju. To prikazuje kolika je učinkovitost biljke u fotosintezi, ili koliko dobro "diše", pa tako i koliko je zdrava.

Mada mapiranje fluoroscencije iz svemira djeluje jednostavno, ESA kaže kako predstavlja veliki izazov, jer sve donedavno nije postojao senzor koji bi mogao mapirati fluoroscenciju na velikim površinama iz zraka, pa se detektiranje tog sjaja slabog identiteta obavljalo isključivo u laboratorijima, te u poljima i šumama.

Tek nedavno su istraživački centar Forschungszentrum Jülich iz Njemačke i tvrtka Specim iz Finske izradili prvi Hyplant senzor koji omogućuje snimanje fluoroscencije iz zrakoplova, pa će se sada prvo vršiti testiranja tog sustava, a potom slijedi prilagodba instrumenta za korištenje u svemiru. Hyplant posjeduje dva "imaging spektrometra", odnosno kamere koje gledaju različitim valnim dužinama. Jedna pokriva područje od plavog do srednje infracrvenog, a druga od crvenog do blisko-infracrvenog, te razdvaja valne dužine, što na kraju rezultira snimkom fluoroscencije.  

Izvor: ESA

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam