Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.10.2014. 13:09

NASA 

Raketni boosteri se spremaju za prvi let

Inženjeri započeli slaganje ULA Delta IV Heavy rakete koja bi jednog dana trebala dovesti ljude na Mars.

Raketni boosteri se spremaju za prvi let

NASA je objavila nekoliko slika iz svojih pogona za slaganje raketa u blizini zračne baze Cape Canaveral Air Force Station, na kojima se vide različite faze kompletiranja tri ključna elementa ULA Delta IV Heavy rakete, koji će formirati prvi stupanj lansirnog vozila koje će poslati letjelicu Orion daleko od Zemlje.

2014-2559a

Tri osnovna boostera su dužine od 40,8 m i 5,1 m promjera, a svaki posjeduje jedan RS-68 motor koji koristi tekući vodik i tekući kisik, čime stvara 297.556 kg potiska, što znači da sva tri boostera (potisnika) zajedno stvaraju više od 880.000 kg potiska. 

2014-3904

U predstojećem prvom testu leta, Delta IV Heavy će povesti Orion letjelicu na 5.793 km udaljenosti od Zemlje, nakon čega će tijekom iduća 4 sata napraviti dvije orbite oko našeg planeta i potom se vratiti u atmosferu, što će znanstvenicima dati mogućnost testiranja svih sustava, uključujući toplinski štit i sustav padobrana.

cropped-Orion_Exploration_Flight_Test_1

Nakon ovog testa koji je planiran za prosinac 2014., NASA će stvoriti sve preduvjete za planiranje budućih misija koji će nas jednog dana dovesti dalje nego što smo ikada kročili. 

Izvor: NASA

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA Orion raketa Delta IV Heavy
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam