Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.04.2015. 11:46

NASA 

NASA sigurna u skoro otkriće vanzemaljskog života

Glavna NASA-ina znanstvenica kaže da ćemo unutar 20 godina imati neoborivi dokaz o postojanju vanzemaljskog života.

NASA sigurna u skoro otkriće vanzemaljskog života

NASA istražuje naš sunčev sustav i svemirska prostranstva izvan njega u potrazi za vodom i životom. Photo Credit: NASA

Mada se na filozofskoj, religijskoj i znanstvenoj razini još uvijek vode žestoke rasprave o postojanju života na stranim planetima, NASA-ini znanstvenici su sigurni da u svemiru nismo sami.

Govoreći na javnoj panel diskusiji u Washingtonu ovih dana, NASA-ini znanstvenici su raspravljali o vjerojatnosti pronalaska organskog života na planetima Sunčevog sustava. Objavivši infografiku (dolje) s popisom planeta koji posjeduju vlastite oceane, znanstvenici su rekli da više uopće nije pitanje hoćemo li otkriti život, već se jedino možemo pitati kada.

"Uvjerena sam da ćemo imati čvrste indicije o postojanju vanzemaljskog života u idućoj dekadi, te konačni dokaz u sljedećih 10 do 20 godina", izjavila je šefica NASA-inog znanstvenog tima Ellen Stofan.

NASA-ina znanstvenica pri tome sigurno nije mislila na čudovišta iz SF filmova, jer svemirska agencija smatra da ćemo u našem Sunčevom sustavu pronaći jednostavne mikrobe, osnovne životne forme iz kojih se razvijaju složeni organizmi.

Javna rasprava se posebno uzburkala predstavljanjem novih otkrića o planetima u Sunčevom sustavu koji sadrže velike količine vode, poput Jupiterovog mjeseca Europe, Saturnovog Enceladusa i Jupiterovog Ganimeda, koji predstavljaju samo "vrh ledenog brijega", jer mnogi drugi planeti i patuljasti planeti u našem susjedstvu imaju predispozicije za sadržavanje tekuće vode.    

Površinom većine tih svemirskih tijela nećemo tako skoro biti u prilici šetati, no NASA-ina predstojeća misija na Europi već bi nas mogla dovesti do "mikroaliena" i uvjeriti sve skeptike da doista nismo sami u svemiru, odnosno da život nije naša lokalna ekskluziva. 

Svjetovi s morima

 

Izvor: NASA

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam