Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.09.2017. 12:53

Kolumna MAK 

A sad na Mjesec

Zašto biste navijali za nas? Pa, recimo, zato što se jedna od dviju igrački koja se treba prošetati po Mjesecu gradi u nas, u Vidulinima kod Kanfanara u Istri.

A sad na Mjesec
MAK_VIDI_VIDIClanakPolaSirine_VIDIClanakPolaSirine_VIDIClanakPolaSirine

Piše: Miroslav Ambruš-Kiš Mak, koordinator istraživanja u timu Synergy Moon (u natjecanju za Google Lunar Xprize)

Dok sjedite na plaži između noćnih kupanja, bacite pogled na Mjesec! E, ondje je čovjek prvi put stao nogom. Upravo se 20. srpnja navršilo punih 48 godina od toga događaja. U prosincu će se navršiti 45 godina otkako je čovjek ondje bio posljednji put. U prosincu ove godine Mjesec će ponovno biti zanimljiv. Posljednjeg dana ove godine završava natjecanje za Google Lunar XPrize.

Godinu dana nakon što je u studenom 2006. godine Burt Rutan letjelicom SpaceShip One osvojio deset milijuna dolara vrijedno natjecanje Ansari X Prize, dvostrukim podorbitalnim letom preko von Kármánove crte na visini od 100 kilometara gdje i službeno počinje svemir - proglašeno je novo natjecanje. Google je u nagradni fond uplatio 30 milijuna dolara, a zaklada svemirskog entuzijasta i tehnološkog vizionara Petera Diamandisa objavila je novo svemirsko tehnološko natjecanje, Google Lunar XPRIZE.

Najsažetije: da bi pobijedio, privatni tim mora na Mjesec meko spustiti letjelicu; zatim robotsko vozilo mora prevaliti udaljenost od 500 metara i o tome, uz vjerodostojne znanstvene podatke, poslati živi videosignal u neprekidnom trajanju od najmanje 11 minuta, i to barem u HD razlučivanju. U jednostavna pravila ide i to da se pod “privatnim timom” podrazumijeva da država napore tima ne smije novčano, uslugama ili na neki drugi način podupirati u ukupnoj vrijednosti većoj od pet posto!

U ovih deset godina u natjecanju je sudjelovalo više od 35 timova. Događalo se doista svašta, uglavnom iz segmenta ambicioznih startupa, vrijedno da se prepriča u uzbudljivom romanu. Mnogo je manje zanimljivo svemu tome iznutra svjedočiti punih devet godina. Potkraj prošle godine u natjecanju je ostalo petnaestak timova, a desetak ih nije moglo preskočiti prepreku: imati vjerodostojan dokaz da do kraja 2017. godine svoje landere i rovere može lansirati.

U finalu je ostalo pet timova. Američki tim Moon Express, kojega, eto, upravo favorizira i najnoviji članak National Geographica, taj je ugovor o lansiranju s novozelandskim svemirskim startupom potpisao 8. prosinca 2015. godine. Prije njih to je u listopadu 2015. godine uspjelo i izraelskom timu SpaceIL. U posljednjem trenutku s nacionalnom svemirskom agencijom ISRO ugovor o lansiranju potpisao je indijski TeamIndus. Kao “autostoper” na tom letu posljednjeg im se dana prošle godine prikrpio i japanski tim Hakuto.

1240471_10151813107366329_198235737_n

I, napokon, peti tim u finalu onaj je za kojega pretpostavljamo da možete navijati. To je međunarodni tim Synergy Moon. To smo i mi. Naš je problem kvalificiranja za lansiranje proistekao iz, za ovo natjecanje, neobične pretpostavke da je lansiranje potrebno ugovoriti. Mi ga nismo imali s kime jer je Interorbital Systems dio tima. Umjesto vjerodostojnog ugovora o lansiranju, poslije onoga što bismo nazvali “diplomatskom bitkom”, mi smo se kvalificirali tako da se komisija natjecanja morala uvjeriti da su rakete koje se grade u Mjestu Mojave u Kaliforniji – prave. Priznanje je stiglo 30. kolovoza prošle godine.

Zašto biste navijali za nas? Pa, recimo, zato što se jedna od dviju igrački koja se treba prošetati po Mjesecu gradi u nas, u Vidulinima kod Kanfanara u Istri, znanjem i uglavnom džeparcima likova koji na tome rade iz cijele Hrvatske. Drugi se takav rover razvija u Tuzli oko jezgre koju okuplja Astronomsko društvo Plejade. Mi smo jedini tim kojem je strašno važno da ima dva nezavisno izgrađena rovera, jer što ako jedan, poslije svih uspjeha i svih napora – ondje krepa?

U međuvremenu se pokazalo da je upravo naš tim, koji nije tipičan tehnološki startup koji prikuplja novac za lansiranje, doista pravi “remetilački faktor” u tom natjecanju. Umjesto da na ostale timove režimo kao na konkurenciju, u ovih deset godina s mnogim smo se ljudinama sprijateljili na redovitim godišnjim okupljanjima timova. I tako smo mi, koji imamo licencu za nastavak natjecanja, napravili koaliciju s hrvatsko-austalskim timom Stellar, američkim Omega Envoy, brazilskim Space Meta i malezijskim Independence-X. I naš paket koji će poletjeti prema Mjesecu imat će u sebi najbolje od svih timova!

Charles Lidbergh, koji je na sličnom natjecanju 1927. godine pobijedio non-stop letom iz New Yorka u Pariz uzevši nagradu od 25.000 dolara koju je pobjedniku obećao njujorški hotelijer Raymond Orteig, za pripremu svojeg tima potrošio je osam puta veći iznos od nagrade. Burt Rutan osvajanjem Ansari XPrize uzeo je deset milijuna dolara, ali ništa od toga ne bi bilo da Paul Allen iz Microsofta nije u projekt uložio 20 milijuna dolara. Iznos novca koji je uložio osnivač Virgina, ekscentrični Richard Branson, nikad nisu obznanili, ali je zato na principu Rutanove tehnologije nastao Virgin Galactic za turiste i Virgin Orbital za lansiranje malih satelita. I najbolji u ostalim timovima također će ostati u svemirskom biznisu, bez obzira na pobjedu. A i mi imamo svoje planove. Nažalost, u Hrvatskoj je nezamisliv svemirski startup, mada za takvo nešto znanja ima.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam