Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.01.2013. 15:46

Projekt Phoenix 

VIDEO: Prvo recikliranje starog satelita 2016.

DARPA želi tehnološko smeće u orbiti iskoristiti kao resurse za izradu svemirske opreme.

VIDEO: Prvo recikliranje starog satelita 2016.

Zbrinjavanje svemirskog smeća, odnosno dijelova opreme iz napuštenih misija, koji su već opasno zaprijetili svemirskim brodovima, satelitima i svemirskim postajama, jedna je od zadaća kojom se bave mnogi znanstveni timovi širom svijeta.

Za razliku od drugih projekata koji se uglavnom svode na gradnju malih letjelica opremljenih hvataljkama, koje će prikupljeno smeće poslati u "krematorij" izgaranja u atmosferi, američka vojna znanstvena agencija DARPA smatra kako se dobar dio toga može reciklirati, odnosno iskoristiti za potrebe novih misija.

Njihova filozofija je jasna - prijevoz tereta u svemir je preskup posao da bi se ostatke iz starih misija olako uništavalo, ako postoji šansa da mogu poslužiti kao svojevrsni resursi.

Stoga je pokrenut projekt Phoenix, vrijedan 180 milijuna dolara, koji okuplja znanstvene timove širom svijeta kako bi se došlo do učinkovitih sustava za zbrinjavanje i recikliranje svemirskog otpada.

Kako bi prikazala u kojoj se fazi projekt nalazi, DARPA je ovih dana izdala video (dolje), u kojem možete vidjeti koji timovi rade na kojim dijelovima projekta, te koncept sustava koji će, kad jednom proradi, donijeti značajne uštede i ekonomske benefite američkim svemirskim misijama. Glavni resursi koje će Phoenix prikupljati bit će stari pokvareni sateliti, čiji su dijelovi iskoristivi, poput antena i solarnih ploča.  

DARPA kaže kako će prvo demonstracijsko recikliranje u svemiru biti izvedeno 2016. godine, a njihova letjelica će rastaviti jedan od 140 umirovljenih američkih satelita koji kruže orbitom, te će iz njega izvući dijelove iz kojih će se potom u svemiru izraditi čitava nova antena, koju će potom ugraditi  u neku drugu svemirsku letjelicu ili satelit.

Osim na samoj letjelici i sustavu za hvatanje satelita, znanstvenici rade na posebno osjetljivoj i preciznoj robotskoj ruci vođenoj iz stožera na Zemlji, uz čiju će pomoć u svemiru biti izvođeni precizni radovi, a DARPA kaže da će to funkcionirati poput robotske kirurgije u bestežinskom prostoru.    

DARPA kaže kako im je krajnja namjera razviti sustav za recikliranje, ali i za servisiranje pokvarenih satelita, pa vjeruje da će se sredstva uložena u ovaj projekt vratiti, jer će mnoge zemlje i telekomunikacijske tvrtke širom svijeta, radije platiti jeftin servis nego skupo lansiranje novog satelita.

Nismo previše upućeni u svemirsko pravo, pa nas zanima hoće li se zaustaviti na resursima dobivenim iz starih američkih satelita, ili će rezervne dijelove prikupljati i iz tuđih

VIDEO: DARPA - Projekt Phoenix

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->