Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.12.2018. 12:21

Mars 2020 

VIDEO: Potraga za životom na Marsu u Jezeru

Krater u kojem će NASA tražiti tragove života nazvan je po lokacijama u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Sloveniji...

VIDEO: Potraga za životom na Marsu u Jezeru

NASA je već isplanirala rutu kojom će se kretati idući rover na Marsu tijekom misije Mars 2020. koji će tražiti tragove mikrobiološkog života. To će biti područje unutar i oko kratera po nazivu Jezero, koji je ime dobio 2007. prema imenima gradova u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Sloveniji, Slovačkoj i Češkoj, a kako NASA kaže, u prijevodu znači upravo jezero (lake).

Stoga bi nam bilo posebno zanimljivo da se "Marsovci" pronađu baš na mjestu koje ima takvu poveznicu s našim krajevima.

Mars 2020

Jezero u krateru formiralo se prije više milijardi godina i bilo je ispunjeno vodom na površini veličine koja odgovara američkom jezeru Tahoe, no kako se klima promijenila isušilo se, a sva površinska voda je otišla s Marsa.

Znanstvenici vjeruju da je Jezero jedno od najboljih mjesta na Marsu za pronalaženje dokaza o životu na površini Marsa u davnoj prošlosti crvenog planeta, pa će rover istraživati njegovo dno, obalu, pješčane plaže, drevne termalne izvore i druga zanimljiva područja, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Pored toga rover će testirati i tehnologije za uzimanje i pripremu uzoraka za slanje na Zemlju, što će u malo daljoj budućnosti biti jedan od glavnih ciljeva robotskih i ljudskih misija na Marsu.Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA Mars život krater Mars 2020 Jezero
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->