Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.03.2018. 09:55

Vodafone Germany 

VIDEO: Na Mjesec stiže prva mobilna mreža

Prva mjesečeva 4G mreža služit će za komunikaciju između 2 rovera i Zemlje.

VIDEO: Na Mjesec stiže prva mobilna mreža

Mada je Google Lunar X Prize natječaj završio bez pobjednika, brojni timovi koji su u njemu sudjelovali ne žele se odreći puta u svemir i na Mjesec, pa tako ni njemački tim PTScientists iz Berlina, koji na naš prirodni satelit namjerava stići 2019. godine, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

Ukoliko se planovi ostvare, PTScientists bi s istog uzletišta u Cape Canaveralu s kojeg su na Mjesec poletjeli prvi ljudi, Falcon 9 raketom SpaceX-a trebao lansirati lander ALINA (Autonomous Landing and Navigation Module) i dva Audi Lunar Quattro rovera. Time žele na prigodan i simboličan način proslaviti 50-godišnjicu Apollo 11 misije.

ALINA lander s 4G baznom stanicom

U tome će im pomoći njemački teleoperater Vodafone u suradnji s Nokijom, koji će na Mjesecu uspostaviti prvu mobilnu 4G mrežu. Baznu stanicu pod nazivom Ultra Compact Network izradit će Nokia, a biti će teška samo 1 kg, pa predstavlja najkompaktniju i najmanju LTE infrastrukturu ikad napravljenu.  Ako misija bude uspješna, možda ćemo čuti nešto u stilu "Ovo je mali korak za čovječanstvo, ali veliki za 4G". 

Uz ovu vijest predlažemo vam da pogledate video i poslušate prigodnu pjesmicu na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->