Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.02.2015. 15:30

NASA 

VIDEO: NASA šalje podmornicu na Titan

Znanstvenici NASA-e ovih dana objavili detalje misije koja bi 2040. godine trebala istraživati Saturnov mjesec.

VIDEO: NASA šalje podmornicu na Titan

Saturnov mjesec Titan znanstvenicima predstavlja jedno od najatraktivnijih mjesta za istraživanje u Sunčevom sustavu, pa NASA stalno istražuje nove mogućnosti i ideje koje bi omogućile njegovo proučavanje.

Jedan od tih projekata čije je detalje NASA nedavno predstavila doslovno bi poslao podmornicu u svemir, koja bi nakon dolaska na Titan zaronila u polarno more pod nazivom Kraken Mare, dubine od 300 metara i veličine Velikih jezera, odnosno skupine povezanih jezera na granici SAD-a i Kanade, koja čine jezera Superior, Michigan, Huron, Erie i Ontario. 

Za razliku od jezera i mora na Zemlji, Titanova se ne sastoje od vode, već od ugljikovodika, a obzirom da su temperature na ovom Saturnovom mjesecu duboko ispod nule, znanstvenike jako zanima što bi se sve moglo otkriti u njima.

Mada se još uvijek radi o konceptu, NASA navodi da bi robotizirana podmornica imala oko tonu, te će se kretati pomoću turbina pogonjenih radiotermalnim generatorom koji može stvarati oko 1 kilovata struje.

Podmornica će se kretati brzinom od 1 metra u sekundi, te će izlaziti na površinu svakih 16 sati, kako bi mogla odašiljati podatke na Zemlju.

Ukoliko ovaj projekt bude prihvaćen od strane kongresa, NASA bi svemirsku podmornicu na Titan poslala 2040. godine.

U PDF dokumentu koji se nalazi na poveznici izvora ovog članka možete pogledati popis stvari i zadaća koje znanstvenici trebaju riješiti prije nego upute ovo neobično plovilo u svemir. 

Izvor: NASA [PDF]Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->