Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.08.2012. 12:58

Curiosity 

Prvi čin agresije na Marsu

Curiosity je jučer opalio prvi testni hitac snažnom laserskom zrakom i spržio komadić Marsove stijene.

Prvi čin agresije na Marsu

Marsov rover Curiosity jučer je zapucao po Marsovoj površini i vaporizirao jedan kamenčić, što mu je omogućilo da dopre do mineralnog sadržaja koji će analizirati tijekom potrage za kemijskim spojevima koji bi upućivali da je na Marsu nekoć bilo života (ili ga još uvijek ima).

"Stijenu" veličine 6 centimetara u promjeru, Curiosity je pogodio s 30 laserskih pulseva tijekom razdoblja od 10 sekundi.

Svaki puls je "isporučio" više od milijun watta energije u jednom milijarditom dijelu sekunde, što je omogućilo da se komadić kamena vaporizira, a "iskru" je potom analizirao mali teleskop koji se nalazi ugrađen u ChemCam instrument.

uvecani detalj

Ionizirani sjaj se snimao s udaljenosti od 7.62 m, a potom "raspolovio" na dvije komponentne valne dužine pomoću tri spektrometra, koji su znanstvenicima pružili informaciju o kemijskom sastavu stijene.

Kombinirani ChemCam instrument je u mogućnosti prepoznati 6.000 različitih valnih dužina u infracrvenom, ultraljubičastom i vidljivom spektru svjetla, a dizajniran je za 14.000 mjerenja tijekom Mars Curiosity misije.

Tehnologija koju koristi ChemCam se inače koristi za ispitivanje sastava materijala u ekstremnom okolišu, poput unutrašnjosti nuklearnih reaktora i dna oceana.

Nadamo se samo da Marsovci ovo lasersko pucanje po njihovom planetu neće doživjeti kao čin agresije, pa uzvratiti paljbom po Zemlji.

Vezani sadržaji
Ključne riječi laser Curiosity puls ChemCam hitac
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->