Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.06.2019. 11:09

Američki Senat 

Predložen zakon o čuvanju lokacija Apollo misija na Mjesecu

Obzirom da će Mjesec uskoro posjećivati brojne nacije, ideja zakona je sačuvati povijesne lokacije kao kulturnu baštinu.

Predložen zakon o čuvanju lokacija Apollo misija na Mjesecu

Američki senatori Gary Peters i Ted Cruz uputili su u Senat prijedlog zakona o očuvanju lokacija povijesnih misija na Mjesecu, među kojima se posebno ističe lokacija Tranquility baze, na koju je stigao lander misije Apollo 11 iz kojeg je prvi čovjek zakoračio na površinu našeg prirodnog satelita.

Senatori kažu da je ta mjesta potrebno očuvati zbog toga jer su to prve arheološke lokacije s ljudskim aktivnostima koje se ne nalaze na Zemlji i od velike su važnosti jer pružaju dokaz o prvim postignućima čovječanstva u istraživanju svemira te sadrže artefakte od kulturne, povijesne, arheološke, antropološke, znanstvene i inženjerske važnosti.

Američki političari se plaše da bi brojne nadolazeće privatne i multinacionalne misije istraživanja Mjeseca mogle dovesti do devastacije tih lokacija, poput uzimanja dijelova opreme za potrebe prodaje kolekcionarima na Zemlji.

Ukoliko Senat usvoji ovaj zakon, američka vlada namjerava postići međunarodni sporazum koji bi obavezao sve države na svijetu da se prema tim lokacijama odnose kao prema kulturnoj baštini i zaštićenim spomenicima na Zemlji.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->