Članak
Objavljeno: 11.06.2019. 12:51

GPIM 

NASA leti u svemir na zeleno gorivo

Novo gorivo će biti testirano na letjelici misije Green Propellant Infusion Mission.

NASA leti u svemir na zeleno gorivo

Zeleno gorivo koje je razvio Air Force Research Lab testirat će se u GPIM misiji. Photo Credit: Aerojet Rocketdyne

Mnoge svemirske letjelice ovise o hidrazinu kao gorivu, no on je vrlo opasan i zahtijeva vrlo oprezne procese punjenja koji jako usporavaju proces lansiranja raketa. NASA je stoga za gorivo odlučila koristiti sigurniju opciju, pa će njezina misija pod nazivom Green Propellant Infusion Mission (GPIM), umjesto hidrazina koristiti novo gorivo, mješavinu hidroksil amonijevog nitrata s oksidatorom koji omogućuje sagorijevanje.

Mada je amonijev nitrat poznat kao eksplozivan, to nije isto kao hidroksil amonijev nitrat, jer dodatkom hidroksilne skupine molekuli točka taljenja spoja padne za više od 100 stupnjeva Celzija, što ga stavlja u područje ionskih tekućina. Osim što ga je teško zapaliti, novo gorivo za razliku od hidrazina nije otrovno kada se udahne i kad dođe do kontakta s ljudskom kožom.

Drugim riječima, gorivo koje je razvio vojni Air Force Research laboratorij zdravije je po okoliš i ljude te se može koristiti za punjenje rakete gorivom dok se još gradi, čime se znatno ubrzava čitav proces lansiranja. Pred toga je i  snažnije, pa NASA kaže da ima za 50% bolje performanse od hidrazina, što znači da bi rakete mogle ići dalje s istim količinama goriva, ili bi mogle u nekim misijama nositi manje goriva, što bi posebice trebalo  biti korisno u misijama na Mjesec i Mars, gdje su sve uštede na tovarnom prostoru dobrodošle. 

GPIM misija trebala bi biti lansirana u svemir već krajem ovog mjeseca na Falcon Heavy raketi koja u svemir nosi LightSail 2, demonstrator tehnologije sunčevog jedra.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->