Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.09.2019. 11:32

X-37B 

Misteriozni vojni svemirski avion oborio novi rekord

Svemirski zrakoplov američkog zrakoplovstva u orbiti Zemlje je proveo više od 717 dana.

Misteriozni vojni svemirski avion oborio novi rekord

Bespilotni svemirski zrakoplov X-37B kojeg još nazivaju i mini space shuttleom u orbiti je do sada proveo više od 717 dana, a nitko i dalje nema pojma što u svemiru točno radi.

Zrakoplov je u svemir dovela SpaceX-ova Falcon 9 raketa, a njegova misija pod nazivom Orbital Test Vehicle-5 je najviša vojna tajna (top secret), pa možemo samo nagađati što sve nosi sa sobom kroz svemir, a američka vojska tvrdi da ne posjeduje nikakvo oružje.

Nakon što je X-37B u orbiti do sada ukupno proveo 717 dana, 20 sati i 42 minute, čime je srušio rekord svojeg prethodnika iz misije Orbital Test Vehicle 4, nastavio je letjeti oko Zemlje i nije poznato kada bi se trebao prizemljiti.

Zrakoplov kojeg je izradio Boeing dugačak je 8,8 m, širok 2,9 m teži oko 5 tona. Orbitira na visini oko 320 km iznad Zemljine površine a energiju mu pružaju litij-ionske baterije.

Poznato je jedino da prevozi raspršivač topline Advanced Structurally Embedded Thermal Spreader ili ASETS-II, kako bi testirao dugoročno ponašanje eksperimentalne elektronike i toplovodnih cijevi u svemirskom okruženju.  

Rusi i Kinezi i dalje su nervozni zbog leta ove letjelice iznad njihovih glava.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->