Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.02.2020. 14:51

FRB 

Misteriozni signali iz svemira se ponavljaju svakih 16 dana

Brzi radio-impulsi iz dubokog svemira jedan su od nerasvijetljenih fenomena koji muče astrofizičare.

Misteriozni signali iz svemira se ponavljaju svakih 16 dana

Brzi radio-impulsi (FRB) su kratkotrajni radio impulsi koji traju nekoliko milisekundi. Njihovo porijeklo nije poznato, mada se općenito smatra da potječu izvan naše galaksije, iako postoji i mišljenje da možda dolaze i od neke bliže zvijezde.

Astrofizičari kojima je ovo jedan od nerasvijetljenih misterija, ne mogu otkriti što te signale stvara i zbog čega se ponavljaju svakih 16 dana, iako su 2019. godine uspjeli pratiti jedan od njih ka matičnoj galaksiji.

Obzirom da su vrlo rijetki, neobični i jasni iako putuju milijardama svjetlosnih godina kroz svemir, fizičari pretpostavljaju da potječu od nekog kataklizmičkog događaja poput sudara zvijezda, no njihov ponavljajući uzorak sugerira de se možda događa nešto potpuno drugo, pa postoji teorija da se radi o nekoj vrsti prirodnog stroja u svemiru koji redovito pumpa radio energiju kroz svemir. 

Znanstvenici iz projekta CHIME/FRB  (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment Fast Radio Burst Project) koji su 2019. godine uspjeli pratiti signal FRB 180916.J0158+65 do relativno bliske spiralne galaksije, objavili su o tome znanstveni rad u siječnju ove godine, a sada su ga dopunili novim podacima koji produbljuju misterij. FRB se kreće u ciklusima od 4 dana, izbacujući radio signale u svemir svakih sat vremena, a potom 12 dana utone u tišinu, no ponekad se ta rutina od 4 dana promijeni, ili se izbacuje samo jedan "mlaz" signala. 

Nitko ne može otkriti što taj uzorak znači, no on se ne uklapa niti u jedno postojeće objašnjenje FRB-ova, pa je ovo i dalje jedan od najvećih misterija astrofizike.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->