Nalazite se
Članak
Objavljeno: 17.07.2019. 10:04

Čovjek na Mjesecu 

LIVE VIDEO: Pratite čitavu Apollo 11 misiju

Pratite čovjekovo osvajanje Mjeseca od lansiranja do prvog koraka na njegovoj površini.

LIVE VIDEO: Pratite čitavu Apollo 11 misiju

Datum 20. srpnja 1969. godine od povijesne je važnosti za čitavo čovječanstvo jer je tada ljudska noga prvi puta zakoračila na jedno strano svemirsko tijelo, naš prirodni satelit Mjesec. Obilježavajući 50 godina od tog senzacionalnog postignuća, NASA-in stručnjak za podatkovnu virtualizaciju Ben Feist, kreirao je web stranicu ApolloInRealTime.org, na kojoj možete "uživo" pratiti čitavu misiju Apollo 11, od lansiranja, pa sve do boravka na Mjesecu i konačnog povratka astronauta na Zemlju.

Apollo 11 2

Kako bi osvajanje Mjeseca u realnom vremenu djelovalo kao da se događa danas, Feist i ekipa su spojili desetke tisuća sati originalnih audio i video zapisa, koji predstavljaju gotovo kompletnu povijesnu filmsko-zvučnu reportažu, najopsežniju od svih do sada. Među tim zapisima nalaze se rijetki, do sada nikada objavljeni filmovi snimljeni 16-mm kamerom, fotografije i 11 tisuća sati zvuka iz kontrole misije koje do sada nitko izvan NASA-e nije imao prilike čuti.

U svakom trenutku posjetitelji stranice mogu otvarati 50 kanala sa zvučnim zapisima iz kontrolne sobe i komunikacije s astronautima, pratiti lansiranje, čitav let i boravak na Mjesecu iz više perspektiva poput slušanja CapComa (komunikatora kapsule) ili FIDO-a (flight dynamics officer) te drugih komandnih i kontrolnih postaja iz centra u Houstonu, koje su nadzirale čitavu misiju. Pored toga, u bilo kojem trenutku možete otići na YouTube kanal na kojem se 24 sata dnevno vrti "live video", kako biste mogli uskočiti u trenutno odvijanje misije, kao što možete vidjeti u ovom videu

Ovaj opsežan projekt Ben Feist je razvijao punih 11 godina, a iz njegovih materijala je napravljen i dokumentarni film. "Prolazak kroz cijelu misiju vrlo je zahvalan. Stvarno se upoznajete s osobnostima posade i kontrolora. Osjećaj je kao da se to sve događa upravo sada", navodi Feist i dodaje kako bi po njemu čitavo čovječanstvo trebalo nakratko zastati sa svojim užurbanim životom, spojiti se u misiju i diviti se razmjerima onoga što čovječanstvo može postići kad svi zajedno surađuju.

DODATAK: Onima koji ne vjeruju da su ljudi šetali po Mjesecu želimo samo poručiti da bi lažiranje misije uz pomoć hollywoodskih efekata i tehnologije iz 1969. godine predstavljalo čistu znanstvenu fantastiku, odnosno teže bi bilo lažirati let na Mjesec nego tamo doista otići. Najbolji dokaz možda leži u tome što su oči čitavog svijeta pomno pratile ljudsko osvajanje Mjeseca, pa bi mnogi znanstvenici, špijuni, mediji i političari iz zemalja iza željezne zavjese odmah reagirali da su otkrili i najmanju mogućnost bilo kakve muljaže.

Lažno slijetanje na Mjesec

Nitko vam ne brani da vjerujete u teoriju zavjere o lažnom osvajanju Mjeseca, ili da je Zemlja ravna ploča, ali ako ne želite ispasti glupi probajte se malo educirati i pratiti povijest svemirskih istraživanja iz znanstvenih izvora koji se time bave, a ne temeljem naklapanja i „dokaza“ koji se temelje na nečemu što širitelji takvih glasina ne razumiju, pa si daju slobodu da ih interpretiraju na način koji im odgovara.      

DODATAK 2: Ukoliko to već niste, predlažemo vam da pogledate igranu seriju Od Zemlje do Mjeseca (From the Earth to the Moon) iz 1998. godine koju je režirao Tom Hanks.

From the Earth to the Moon

Serija govori o američkom svemirskom programu od njegovih početaka 1961. do posljednjeg slijetanja na Mjesec 1972. i niti jedan ljubitelj svemirskih istraživanja je ne bi smio propustiti. Svih 12 epizoda trenutno možete pogledati na HBO GOVezani sadržaji
Ključne riječi NASA Mjesec Apollo 11
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->