Članak
Objavljeno: 19.12.2019. 09:40

NASA 

Krtica ponovno kopa na Marsu

NASA je uspjela ponovno osposobiti toplinsku sondu InSight Mars landera.

Krtica ponovno kopa na Marsu

InSight lander na Marsu ponovno radi punim kapacitetom.  Lander je stigao na Mars 2018. godine s ciljem proučavanja unutrašnjosti crvenog planeta. Za tu zadaću koristio je dva krucijalno važna instrumenta, super osjetljivi seizmometar i toplinsku sondu koju su nazvali "krtica".

Vrlo brzo nakon što su znanstvenici upogonili krticu na kopanje Marsovog tla nešto je krenulo ukrivo pa se zaglavila na dubini od 32 milimetra, a NASA-ini stručnjaci su od tada tražili načine kako da ju ponovno osposobe.  

Znanstvenici su fotografirali situaciju iz svakog mogućeg kuta, tražili na slikama skriveno kamenje i proučavali značajke tla, a potom replicirali stanje s replikom instrumenta na Zemlji. Ekipa InSight tima nedavno je pokušala landerovom robotskom rukom nježno gurati krticu na stranu i ta je tehnika upalila, pa se izvukla, a NASA je objavila kako ju je ponovno uspjela upogoniti na kopanje. Od 7. do 14. prosinca sonda dužine od 400 mm ušla je u Marsovo tlo do dubine od 65 mm (slika gore), a NASA kaže da se kopanje nastavlja. 

InSightov tim zadužen za seizmometar također je imao puno posla i došao je do nove misterije na crvenom planetu. Znanstvenici su 16. prosinca objavili da je registriran značajni "marsotres" koji dolazi iz tektonske strukture pod nazivom Cerberus Fossae, koja je time postala prva otkrivena aktivna seizmička zona na Marsu.

Jučer je tim objavio da je seizmometar otkrio novi fenomen, misteriozni signal na 2,4 Hz koji definitivno nije vezan uz pokrete landera niti uz vremenske uvjete, već dolazi kao posljedica potresa na Marsu. "Ova zagonetna rezonanca ponaša se kao prirodno seizmičko pojačalo", objavila je NASA u svojem tweetu. Što to znači za planet zasad je nepoznato, ali istraživanja se nastavljaju pa možemo očekivati nove zanimljive vijesti s Marsa.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->