Nalazite se
Članak
Objavljeno: 17.05.2018. 15:11

Lunar Palace 1 

Kinezi proveli godinu dana u mjesečevoj bazi

Dvije grupe po 4 volontera živjele su godinu dana u izolaciji samoodržive baze Lunar Palace 1.

Kinezi proveli godinu dana u mjesečevoj bazi

Informacije o kineskom svemirskom programu obično nam stižu na slamku, pa smo tako nedavno saznali da Kina ima ozbiljnu namjeru gradnje prve stalne baze na Mjesecu. Iako detalji o toj misiji još nisu poznati, Kina je odlučila nakratko maknuti koprenu cenzure s projekta, pa je službeno predstavila Lunar Palace-1 (Yuegong-1), samoodrživu bazu u Pekingu koja na Zemlji simulira slično zdanje koje će se izgraditi na Mjesecu.

Kina Moon Palace 3

To znači da su dvije grupe volontera, odabranih studenata s kineskih sveučilišta, provele godinu dana u "mjesečevoj bazi", gdje su uzgajale vlastitu hranu, pile recikliranu vodu, udisale "škrti" zrak i nastojale da se ne pobiju nakon toliko dugo vremena provedenog u izolaciji. Grupe su bile sastavljene od po 2 muška i 2 ženska "kolonizatora" kako bi bolje funkcionirale, a tijekom boravka u "big brother" mjesečevoj kući čitavo vrijeme su bile nadzirane od strane "zemaljske kontrole".

Kina Moon Palace 5

Eksperiment je zamišljen s ciljem da se vidi kako funkcionira takozvani Bioregenerativni sustav za održavanje života u kojem koegzistiraju ljudi, životinje, biljke i mikroorganizmi te da se prati fizičko i mentalno stanje astronauta u takvom okolišu. 

Kina Moon Palace 4

Liu Hong, glavna dizajnerica Lunar Palacea 1, na svečanoj konferenciji povodom povratka kolonizatora s "Mjeseca", izjavila ja kako je postavljen novi rekord u dužini boravka u samoodrživom zatvorenom prostoru, no nije govorila ništa o tome kada bi Kinezi mogli krenuti put našeg pravog prirodnog satelita. 

Kina Moon Palace 1
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->