Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.03.2014. 13:20

Project Tango 

Googleov telefon s prostornim 3D skenerom ide u svemir

Uskoro će na svemirsku postaju ISS stići Googleovi Project Tango pametni telefoni.

Googleov telefon s prostornim 3D skenerom ide u svemir

Prije nekih mjesec dana mogli ste pročitati naš članak o Googleovom predstavljanju prototipa pametnog telefona pod kodnim imenom Project Tango. Da vas malo podsjetimo, radi se o 5-inčnom uređaju sa specijalno dizajniranim hardverskim i softverskim značajkama koje mu omogućuju praćenje vlastitog full 3D kretanja, dok je u isto vrijeme u stanju kreirati mape okoliša u kojem se nalazi, odnosno omogućuje 3D Motion Tracking nalik na Kinect i Leap kontrolere. Senzori tog telefona u svakoj sekundi vrše čak 250.000 mjerenja, što telefonu ujedno omogućuje određivanje svoje pozicije i orijentacije u realnom vremenu.

Mada je već i taj podatak o mobilnom telefonu s 3D senzorima izazvao puno pozornosti, Google i NASA projekt podižu na novu razinu.

Naime, vjerojatno ste čuli da je NASA još 2011. godine na ISS poslala tri mala robote pod nazivom SPHERES, koji se mogu kretati svemirskom postajom, služiti za prijenos komunikacije između astronauta, te im na neki način pomagati u raznim zadaćama. Ti roboti su posjedovali "mozak" u obliku Google Nexus S telefona, a sada ih NASA i Google žele pojačati Project Tango pametnim telefonima koji će biti lansirani u svemir u svibnju ove godine Cygnus letjelicom za opskrbu ISS-a. NASA je naime zainteresirana za nove senzorske mogućnosti koje donosi Google u svojim mobitelima, te želi testirati mogu li oni tim malim letećim robotima pomoći u boljem prepoznavanju svijeta koji ih okružuje, odnosno u navigaciji skučenim i napučenim prostorima svemirske postaje.

Ukoliko ti telefoni zadovolje NASA-u, vrlo je vjerojatno da će se upravo oni naći u robotima iduće generacije koji će se moći koristiti u otvorenom svemiru, odnosno izvan svemirske postaje, kao i u misijama istraživanja asteroida.

Izvor: NASA

 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->