Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.04.2018. 11:37

Senzorika 

VIDEO: Raspberry Boom detektira potrese i nuklearke

Novi senzor tvrtke Raspberry Shake na Kickstarteru je skupio lovu za 10 minuta.

VIDEO: Raspberry Boom detektira potrese i nuklearke

Raspberry Shake, proizvođač istoimenog seizmografa koji se temelji na Raspberry Pi računalu, lansirao je na Kickstarteru kampanju za "crowdfundanje" novog senzora pod nazivom Raspberry Boom koji može hvatati nečujne zvučne valove koji dolaze od potresa, klizišta zemlje, podzemnih pokusa nuklearnih bombi, pa čak i udaljenih lansiranja letjelica SpaceX-a, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Proizvođač navodi da se radi o uređaju koji predstavlja dodatak osobnom seizmografu, a oba su namijenjena "kućnim znanstvenicima" koje žele postati dijelom mreže za praćenje Zemlje.

Senzor koji se temelji na infrazvuku (duboki zvuk frekvencije manje od 16 Hz), u stanju je detektirati zvukove iz lokalnih regija koji su nečujni ljudskom uhu, a prototip su demonstrirali tijekom lansiranja Falcon Heavy rakete koja je u svemir odvela Muskov crveni auto. Senzor koristi i softver za generiranje videa koji se prikazuje u obliku krivulja valnih dužina i zvučnog spektra, čime ćete lakše otkriti od kakvog događaja potiče zvuk koji je detektirao.

Raspberry Shake tvrdi da bi mreža ovih senzora mogla pratiti i locirati događaje poput poplava, preleta aviona, puščane vatre, vulkana i meteora.

Developeri planiraju jedan Raspberry Boom lansirati balonom na visinu od 24 km kako bi snimali zvukove visokih atmosferskih vjetrova. 

Osnovni model senzora (bez Raspberry Pi računala) dobit ćete ako u kampanju uplatite 179 dolara, odnosno 1082 kn putem ove poveznice.

Vezani sadržaji
Ključne riječi senzor Raspberry Boom infrazvuk
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->