Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.03.2012. 19:11

Facebook 

Pipe: Razmjena velikih datoteka preko Facebooka

Tijekom ovog tjedna kreće beta aplikacije Pipe za razmjenu datoteka na Facebooku.

Pipe: Razmjena velikih datoteka preko Facebooka

Na Web summitu koji se održava 19.3.2012. u Londonu, njemačka tvrtka Pipe predstavit će svoju istoimenu aplikaciju koja će omogućiti razmjenu velikih datoteka preko Facebooka, a nakon toga je namjeravaju donijeti i na mobilne platforme (prvo na iOS, a potom na Android).

Pipe omogućuje razmjenu velikih datoteka preko najpopularnije društvene mreže bez korištenja Facebookovih servera, korištenjem Adobeovog komunikacijskog protokola Real Time Media Protocol Flow Protocol (RTMFP), koji je dizajniran tako da omogući Flash ili AIR aplikacijama međusobno komuniciranje. RTMFP radi na taj način da koristi primateljevu priručnu memoriju (cache) za primanje datoteka. Što je cache memorija slobodnija (praznija), to omogućava unos većih datoteka.

U početnoj fazi Pipe će biti ograničen na razmjenu datoteka do veličine od 1GB, koje ćete moći jednostavno odvući (drag'ndrop) u "prozorčić" primatelja koji će također morati imati instaliranu aplikaciju.

Obzirom da aplikacija ne koristi nikakve "međuservere", radi se o direktnoj razmjeni datoteka između korisnika, stoga Facebook, niti bilo tko drugi ne mogu filtrirati sadržaje koje ćete razmjenjivati, no šef Pipea Simon Hossell tvrdi da se ovaj servis ne može uspoređivati s P2P sustavima koji služe najčešće za razmjenu piratskih sadržaja, jer je ovo razmjena 1 na 1, a ne dijeljenje datoteke preko više korisnika (seedova).

Bez obzira na njegovu izjavu, čini nam se da će Pipe najviše koristiti za razmjenu filmova, glazbe i programa, pa bi se moglo desiti da zakonodavci nakon nekog vremena počnu razmišljati o njegovoj legalnosti. S druge strane, obzirom da se radi o privatnoj razmjeni, vrlo je vjerojatno da će im to teško poći za rukom, obzirom na zakone u zaštiti privatnosti koji su na snazi u EU.

Nakon predstavljanja na summitu, Pipe će krenuti u beta fazu, pa ukoliko ste zainteresirani možete se već sada spojiti na službenu Pipe web stranicu, te ostaviti svoju e-mail adresu na koju će vam javiti čim usluga krene.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam