Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.03.2012. 15:56

MIT 

MIT-ev softver za kartografiranje podmorja

Sveučilište MIT razvija softver za kartografiranje podmorja podvodnim robotima.

MIT-ev softver za kartografiranje podmorja

Znanstvenici MIT-a su se bacili na pomalo neobičan zadatak. Razvijaju algoritme za potrebe softvera koji će se koristiti za kartografiranje podmorja uz pomoć "rojeva" malih automatiziranih podvodnih robota.

Iskreno rečeno, što se tiče samog softvera, stvar je poprilično zanimljiva i originalna, ali "rojevi robota" koji svi zajedno simultano putuju određenim podvodnim područjima i potom šalju podatke računalu koje izrađuje savršeno precizne mape, ipak je malo preambiciozna.

Tome najbolje svjedoči video MIT-a dolje, iz kojeg možete saznati dosta informacija o tome kako funkcionira njihov softver, no nećete čuti ni riječi o podvodnim robotima koji bi se za to trebali koristiti. Također, ako ste mislili da ćete vidjeti barem jedan prototip robota koji će činiti roj za kartografiranje, zaboravite na to, jer MIT isključivo govori o programiranju, matematici i teoriji, dok će se za praksu morati pobrinuti netko drugi.

Ako se pitate zbog čega su uopće važne precizne karte podmorja, znanstvenici navode kako će uz njih biti uvelike olakšana podvodna istraživanja, plovidba brodova kroz opasne tjesnace i plićine, kao i plovidba podmornica. Upravo zbog ovog posljednjeg bi se moglo desiti da proizvodnju rojeva malih robota pokrene vojska, jer nam zvuči doista nerealno da bi se time mogao baviti itko drugi.

VIDEO - MIT softver za podvodno kartografiranje

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->