Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.07.2022. 12:31

Intel 

Intel diže cijene procesora

Neki Intelovi najjači procesori će tijekom ove godine postati skuplji i za do 20 posto.

Intel diže cijene procesora

Prema pisanju portala Nikei Asia, Intel je svoje partnere započeo informirati o povećanju cijena procesora i drugih proizvoda tijekom ove godine zbog povećanja troškova.

Prema toj informaciji Intel će podići cijene svih svojih flagship procesora, ali i šireg raspona drugih čipova, uključujući WiFi i druge čipove.

Mada cijene još nisu finalizirane, izvještaj govori da će neki procesori poskupjeti i do 20 posto, a razlozi leže u inflaciji, povećanim cijenama materijala, transporta i povećanih cijena rada.

Ovo povećanje cijena dolazi u trenutku kada se očekuje dalji pad isporuka PC hardvera, koji se u posljednja dva kvartala sve manje prodaje, pa je u drugom kvartalu ove godine zabilježen pad od 13 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je najveći kvartalni pad na globalnom tržištu u proteklih 9 godina.

Osim što je PC tržište u protekle dvije godine zabilježilo rast zbog pandemije i rada od kuće, pa je sada počelo stagnirati kako se svijet vraća u normalu, padu isporuka doprinosi i rat Rusije u Ukrajini, obzirom da rusko tržište čini između 5 i 10 posto svih PC isporuka u EMEA regiji.

Istovremeno kada se Intel sprema povećavati cijene CPU-a, na tržištu GPU-a je suprotna situacija. Obzirom da kriptorudarima grafičke kartice više ne predstavljaju isplativi alat za rudarenje, došlo je do gomilanja grafičkih u skladištima, pa su cijene u stalnom padu.

Ako se spremate složiti novi PC stroj, možda je sada idealno vrijeme za to dok Intel ne počne poskupljivati procesore i dok su cijene grafičkih kartica u padu. Ako ćete predugo čekati stvari bi se mogle izjednačiti pa nećete ništa uštedjeti ukoliko u svoj setup želite ugraditi najjače procesore i najmoćniju grafiku.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Intel procesori
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->