Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.01.2016. 13:43

AMD 

GPUOpen: AMD otvara svoje grafičke čipove

Nova AMD-ova inicijativa namijenjena je optimizaciji softvera za njegove GPU-e od strane vanjskih developera.

GPUOpen: AMD otvara svoje grafičke čipove

AMD u posljednje vrijeme ima velikih problema sa svojim grafičkim čipovima i karticama. Dok u high-endu Nvidia gotovo suvereno vlada tržištem, najniži segment im opako ugrožava Intel sa svojim CPU-ima čija je integrirana grafika sve bolja i opakija.

Kako ne bi ovisio isključivo o razvoju sve bržih čipseta, AMD je odlučio potražiti pomoć od developera.

Njegova nova GPUOpen inicijativa omogućuje developerima neku vrstu open-sourcea i kompletnu dokumentaciju koja im je potrebna da iskoriste low-level značajke grafičkih kartica, portaju aplikacije, te bolje razumiju sve aspekte GPU-a koji se obično čuvaju u tajnosti.

Ukoliko će developeri ovu mogućnost dobro iskoristiti, to bi u načelu moglo značiti da će igre raditi i izgledati bolje na postojećem hardveru, dok će istovremeno doći i do poboljšanja u općim računalnim zadaćama koje se sve više temelje na GPU-ima.

U svakom slučaju ovo je vrlo dobra odluka AMD-a koji obećava da će ju proširiti na višestruke platforme.

Dakako, jasno je da AMD ovo ne radi zbog ljubavi prema otvorenom kodu, jer je GPUOpen inicijativa zamišljena s ciljem da AMD-ovu Radeon grafiku učini čim atraktivniju developerima, što bi mu u konačnici moglo pružiti bolju poziciju na okrutnom tržištu.

Što se tiče nas običnih korisnika, ovime bismo svi mogli profitirati, jer bismo igre i drugi zahtjevan softver mogli vrtjeti na slabijim (čitaj jeftinijim) grafičkim karticama nego što je sada slučaj, no nemojte očekivati neka čuda, barem dok ne vidimo prve konkretne rezultate ovog "open-sourcinga". 

Izvor: GPUOpen

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->