Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Započela proizvodnja ratnog drona iz kontejnera
Članak
Objavljeno: 13.03.2020. 14:00

Kratos XQ-58A Valkyrie 

VIDEO: Započela proizvodnja ratnog drona iz kontejnera

Novi američki ratni dronovi će se transportirati brodskim kontejnerima koji će se raspoređivati širom svijeta.

VIDEO: Započela proizvodnja ratnog drona iz kontejnera

Tvrtke Kratos Defense i Security Solutions započele su izradu testnih primjeraka novog Kratos XQ-58A Valkyrie borbenog drona, mada je potpisivanje ugovora s Američkim ratnim zrakoplovstvom (ASAF) za serijsku proizvodnju privremeno otkazano zbog "anomalije" otkrivene tijekom trećeg pokusnog leta prototipa, koja je dovela do oštećenja letjelice tijekom slijetanja.

Mada im USAF još nije službeno potvrdio financiranje proizvodnje, tvrtke će uložiti svoj novac za izradu testnih primjeraka dronova namijenjenih serijskoj proizvodnji, obzirom da je četvrti letni test protekao u najboljem redu. 

Time će novi dron izaći iz eksperimentalne faze, pa će USAF imati prilike testirati identični model letjelice kakav će se proizvoditi serijski ako dobije zeleno svjetlo (i lovu) američke vojske.

XQ-58A Valkyrie dron je nevidljiv za radare, može letjeti brzinom od 1050 km/h do visine od 13.500 m, dok mu autonomija iznosi 4.000 km. Kako izgleda u letu možete vidjeti u ovom videu

Mada se dron može koristiti za obavljanje samostalnih zadaća, USAF ga prvenstveno želi koristiti kao potporu zrakoplovima poput F-22 Raptor i Lightning II borbenih aviona.

Kratos Defense i američka mornarica imaju poseban plan, a to je da ga zajedno s lansirnom rampom transportiraju u običnim brodskim kontejnerima za prijevoz robe i neprimjetno rasporede širom svijeta, kako bi svugdje u svijetu imali na raspolaganju zračnu potporu u najkraćem mogućem roku. 

Valkira

Dron za borbena djelovanja može nositi razne vrste projektila zrak-zemlja i zrak-zrak, a tijekom ove godine bi trebao krenuti u prve misije pratnje vojnih zrakoplova.

Kratos XQ-58A Valkyrie bi trebao postati dio američkog Skyborg programa, čiji cilj je razviti softver umjetne inteligencije za autonomno upravljanje borbenim letjelicama koje služe kao pratnja avionima. Mislimo da su ga mogli slobodno nazvati Skynet da ne bude nikakve zabune. Leteći terminatori su stigli!Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->