Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Vozači kaskaderi iskaču iz autonomnih automobila
Članak
Objavljeno: 24.07.2014. 12:37

Pametna kolona 

VIDEO: Vozači kaskaderi iskaču iz autonomnih automobila

Na cesti kroz pustinju Mojave izveden jedan od najopasnijih testova autonomnih automobila.

VIDEO: Vozači kaskaderi iskaču iz autonomnih automobila

U posljednje vrijeme Google i proizvođači automobila sve više testiraju svoje autonomne automobile, kao i "pametne kolone" na pravim prometnicama, no Hyundai je odlučio izvesti nešto doista nesvakidašnje i snimiti ovaj video u produkciji Kita Lyncha Robinsona, redatelja Top Geara. Video je vrlo brzo postao viralan na YouTubeu, pa u ovom trenutku ima gotovo 8,5 milijuna gledanja.

Hyundai je sustavom za autonomnu vožnju opremio 5 Hyundai Genesis automobila, za čijim su upravljačima sjedili vozači kaskaderi koji su uspostavili kolonu koja se kretala brzinom od 80 km/h.  

U jednom trenutku upravljanje automobilima je preuzeo autonomni sustav koji uključuje LKAS (Lane Keeping Assist System), odnosno pametni senzorski sustav koji se brine da vozila tijekom vožnje ostaju unutar zadanog voznog traka ceste.

Nakon toga, svakom automobilu je u susjednom traku prilazio kamion, a vozači su jedan po jedan spektakularno izlazili iz vozila i skakali na njega.

Kada je četvero vozača na taj način ostavilo svoja vozila prazna, peti je na oči stavio povez i pustio da ga automatski sustav vozi dalje. U jednom trenutku kamion na čelu kolone je naglo zakočio i stao na cesti, što je scenarij zbog kojeg nastaju česte nesreće na autocestama u svijetu, no automobili u autonomnoj koloni su odmah reagirali, zakočili i zaustavili se na vrijeme bez ikakvih posljedica i dodira, pa nije stradao ni "slijepi" vozač.

Hyundai vjeruje kako je svim zakonodavcima koji donose prometne propise vezane uz autonomne automobile širom svijeta, ovim demonstrirao kakvu korist takvi sustavi mogu donijeti po pitanju sigurnosti na prometnicama.

No dobro, mnogi će vjerojatno reći, "O.K. ali što ako se sustav pokvari ili hakira?", ali to je rasprava za jednu drugu priliku.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->