Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Supercharger mreža za punjenje e-automobila
Članak
Objavljeno: 25.09.2012. 16:46

Tesla Motors 

VIDEO: Supercharger mreža za punjenje e-automobila

Elon Musk predstavio revolucionarnu mrežu postaja za punjenje električnih automobila sunčevom energijom.

VIDEO: Supercharger mreža za punjenje e-automobila

Šef Tesla Motorsa i SpaceX-a Elon Musk, ovih dana ima puno posla. Mada tek nekoliko dana dijeli njegovu svemirsku kompaniju od prvog komercijalnog prijevoza tereta u svemir, Musk je ulovio priliku predstaviti Supercharger network, revolucionarnu mrežu za brzo punjenje električnih automobila koja bi mogla u potpunosti promijeniti svijet današnje autoindustrije i vozila s unutrašnjim izgaranjem jednom zauvijek odvesti u muzeje.

teslasuperchargernetwork620px

Musk je na jučerašnjem posebnom događanju Tesla Motorsa prikazao video na kojem se vide prve Supercharger postaje za punjenje električnih automobila, koje je njegova tvrtka u tajnosti postavila na šest lokacija u Kaliforniji, a kroz dvije godine bi, kako kaže, "čitav SAD trebao biti pokriven mrežom postaja, dok je za 2013. godinu planiran dolazak sustava u Europu i Aziju.

superchargermapa

Ono što je posebno revolucionarno je činjenica da superpunjači rade na sunčevu energiju, a Musk kaže kako su u stanju "vratiti više energije u električnu mrežu nego što je automobili potroše tijekom vožnje".

Pored svega toga, Musk je razveselio sve postojeće i buduće vlasnike Tesla Motors Model S automobila, za koje će punjenje na Supercharger postajama biti besplatno i to zauvijek.

teslamodels

Vlasnicima Model S-a punjenje će biti besplatno.

Superpunjači koriste tehnologiju tvrtke SolarCity koja je također u Muskovom vlasništvu, a u stanju su napuniti Model S sa 100 kilowatta (dovoljno za 3 sata vožnje brzinom od 100 kilometara) za samo 30 minuta.

Iskreno rečeno, ovo nam djeluje fantastično, jer govori o tome da će ulicama svih gradova u svijetu uskoro voziti automobili na zdravu, jeftinu i obnovljivu energiju.

Jesmo li spremni za to? Industrija fosilnih goriva uskoro bi mogla zadrhtati, a neće biti svejedno ni autoindustriji.

VIDEO: Elon Musk predstavlja Supercherger network

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->