Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Solarni kamper s dometom od 730 km
Članak
Objavljeno: 03.10.2021. 11:22

Stella Vitta 

VIDEO: Solarni kamper s dometom od 730 km

Nizozemski studentski tim izradio je samoodrživi kamper koji vozi isključivo na sunčevu energiju.

VIDEO: Solarni kamper s dometom od 730 km

Solar Team Eindhoven, nizozemski projekt koji okuplja 22 studenta i studentica sa Sveučilišta tehnologije u Eindhovenu, predstavio je svoj kamper na solarnu energiju pod nazivom Stella Vita, koji predstavlja pravu samoodrživu kućicu na kotačima, obzirom da mu svu potrebnu energiju generiraju krovne sunčeve ploče.

Osim što pohranjena sunčeva energija omogućuje vožnju, sunčeve ploče je generiraju dovoljno i za sve druge potrebe koje uključuju kuhanje, svjetlo i tuširanje toplom vodom, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

Mladi dizajneri i inženjeri su se na razvoju kampera u potpunosti vodili idejom o korištenju energije iz obnovljivog izvora, kako bi sunčeve ploče omogućile korisnicima punjenje laptopa, gledanje televizije, slušanje glazbe i druge stvari za koje je potrebna električna energija, no morat će sami odabrati prioritete potrošnje jer dakako neće moći trošiti energiju na sve odjednom bez ikakve kontrole.

stella vita 6

Prema tvrdnji nizozemskog tima, prvi kamper na sunčevu energiju može prijeći 730 km na sunčanom danu s jednim punjenjem baterija i stalnim pritokom energije od sunčevih ploča, dok na oblačnom vremenu može prijeći 600 km.

Kada vozilo parkirate, veliki solarni paneli na krovu djeluju poput krila kada se rašire, čime udvostručavaju površinu sunčevih ploča na 17,5 kvadratnih metara, što omogućuje znatno brže punjenje baterija koje se do vrha mogu napuniti za dva sunčana dana.

stella-vita-8

Kako bi dokazali da ovo nije koncept već funkcionalni prototip, studenti su započeli putovati Europom i prezentirati Stella Vitu građanima.

Kako su stanovnici Francuske dočekali Stellu Vitu, možete vidjeti u ovom videu.

Tim zasad još ne planira komercijalizaciju projekta, no ukoliko okupe zainteresirane investitore, prvi solarni kamper na svijetu mogli bismo jednog dana vidjeti i na Jadranu.  Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->