Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Ping pong Robot protiv brončanog olimpijca
Članak
Objavljeno: 14.10.2017. 14:59

Forpheus 

VIDEO: Ping pong Robot protiv brončanog olimpijca

Najnovija generacija Omronovog robota za stolni tenis može predviđati kretnje ljudskih protivnika.

VIDEO: Ping pong Robot protiv brončanog olimpijca

Japanska visokotehnološka tvrtka Omron već duži niz godina razvija robote za stolni tenis, a njezin najnoviji "igrač" četvrte generacije pod nazivom Forpheus dolazi s poboljšanjima koja mu omogućuju serviranje, predviđanje protivnikovih kretnji i udaraca, kao i prepoznavanje jačine igrača, odnosno može otkriti radi li se o početniku ili iskusnom stolnotenisaču.

Kako bi ga testirali u igri protiv pravih igrača, inženjeri Omrona izazvali su japanskog olimpijca Juna Mizutanija, brončanog s prošlogodišnje Olimpijade u Riu, koji je s njim egzibicijski odigrao nekoliko setova, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

Mada Omron nema namjeru Forpheusa ponuditi tržištu, jer im njegove sposobnosti služe kao demonstracija automatike i mehanike za konkretne proizvode industrijskim klijentima te kao platforma za testiranje suradnje ljudi i robota u radnom okruženju, vjerujemo da bi ga mogli pripremiti za Olimpijadu 2020. gdje bi mogao predstavljati veliki izazov azijskim igračima koji vladaju svijetom stolnog tenisa.

Omron kaže da je Forpheus prilično unaprijeđen u odnosu na prošlu generaciju, pa je sada u stanju izvoditi servise s odličnom koordinacijom obje "ruke", što ljudskim igračima često predstavlja veliki problem, predviđati kretnje i udarce protivnika, te prepoznavati jačinu igrača i razlikovati početnike od profesionalaca.

Kamere spojene na lijevoj i desnoj strani robota omogućuju prepoznati loptice u 3D prostoru na isti način kao što to čini ljudski vizualni sustav, a loptica se detektira 80 puta u sekundi. Treća centralna kamera služi za procjenu protivnika temeljem njihovog kretanja.   

Čitavim sustavom upravlja "mozak" kojeg predstavlja umjetna inteligencija s algoritmima dubokog učenja, kako bi robot bio u stanju predviđati gdje će se igrač kretati, kakav udarac će i gdje uputiti te će shodno tome odgovoriti svojim "drajfovima", "rezancima" i "top spinovima" na pravi način.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->