Nalazite se
  • Pop Tech
  • Robot gradi kuću od cigala za 2 dana
Članak
Objavljeno: 28.06.2015. 13:16

Fastbrick Robotics 

Robot gradi kuću od cigala za 2 dana

Australski inženjer naših korijena želi robotizirati jedno od najstarijih zanimanja.

Robot gradi kuću od cigala za 2 dana

Inovator i inženjer Mark Pivac iz Pertha, koji svoje podrijetlo očito vuče iz naših krajeva, proizveo je robota pod nazivom Hadrian, kojemu je ime dao po rimskom caru koji je izgradio čuveni Hadrijanov zid u sjevernoj Britaniji.

Uloga ovog robota je polaganje cigli, a on je to u stanju raditi brzinom od 1000 cigala na sat, puna 24 sata dnevno, bez obzira bio dan ili noć.

Prema 3D CAD planu gradnje kuće ili strukture koji mu se unese u softver, robot proračuna poziciju svake cigle, a potom koristi svoju ruku od 8,5 m kojom slaže cigle i učvršćuje ih cementom.

Zahvaljujući tim značajkama, robot je u stanju sagraditi čitavu kuću za samo dva dana, što znači da ih godišnje može sagraditi čak 150 komada.

Fastbrick Robotics

Robot se prevozi kamionom, a može raditi na pogon generatora ili vanjskog izvora energije. Tvrtka Fastbrick Robotics koju su osnovali Mark Pivac i njegov rođak Mike Pivac, ističe preciznost gradnje i slaganja cigli u stotom dijelu inča (1/100 od 2,54 cm). U prezentaciji namijenjenoj investitorima predviđaju da Hadrian može uštedjeti desetke milijuna dolara godišnje tvrtkama koje za polaganje cigala koriste ljude, te navode da ovaj robot nije samo pomoćni stroj, već u potpunosti mijenja radnike.

Mark Pivac je ovaj projekt razvijao punih 10 godina, a do sada je u njega potrošeno oko 7 milijuna dolara.

Ovaj tjedan, investicijska tvrtka DMY Capital Limited je najavila sporazum po kojem će napraviti 100-postotnu akviziciju tvrtke Fastbrick Robotics, pa će Mark i Mike (ili Marko i Mišo), napokon početi ubirati plodove svojeg višegodišnjeg rada. Inače, prema pisanju PerthNow medija, Fastbrick Robotics ima veliku potporu federalne australske vlade, a tvrtku podupiru i brojni industrijski partneri, uključujući Brickworks Ltd, grupu australskih kompanija koje se bave proizvodima od betona i gline. 

Izvor: Fastbrick Robotics

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->