Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.03.2023. 14:27

95. dodjela Oskara 

Netflix osvojio 7 Oskara

Koliko je moćna tranzicija filmova iz kino dvorana na streaming servise, najbolje svjedoči noćašnja dodjela Oskara.

Netflix osvojio 7 Oskara

Servisi za video streaming već duže vrijeme predstavljaju platformu koja dominira u svijetu prikazivanja filmova i serija i koja iz dana u dan zadaje žestoke udarce kino industriji. Tome svjedoči i noćašnja 95. svečana dodjela nagrade Oskar u Los Angelesu za koju možemo reći da je bila u potpunosti u rukama Netflixa.

Popularna streaming platforma osvojila je čak 7 zlatnih kipića, čime je pomela konkurenciju drugih streaming servisa, dok je film Sve u isto vrijeme (Everything, Everywhere All at Once), dominirao najpoznatijom dodjelom filmskih nagrada. On je osvojio Oskara za najbolji film, dok su ga Daniel Kwan i Daniel Scheinert osvojili za najbolju režiju.

Nadalje, Michelle Yeoh je osvojila zlatni kipić za najbolju glumicu u glavnoj ulozi, dok je Paul Rogers pobijedio u konkurenciji najboljih editora, a Daniel Kwan i Daniel Scheinert su još pobijedili i u konkurenciji za najbolji originalni scenarij. Oskare su također za isti film osvojili Jamie Lee Curtis i Ke Huy Quan za najbolju žensku i mušku sporednu ulogu.

Osim ovih nagrada, Netflix je osvojio i Oskara za film Na zapadu ništa novo, odnosno za najbolji film koji nije na engleskom jeziku, kao i za najbolju kinematografiju, najbolji dizajn produkcije i najbolju originalnu glazbu. I na kraju, Netflix se ovjenčao zlatnim kipićem i za najbolji dugometražni animirani film, Guillermo del Torov Pinocchio.

Ovo je očito bio veliki dan za Netflix, kojem su mnogi predvidjeli propast nakon što je najavio da će naplaćivati sekundarne račune korisnika. Sada će netko reći da je to Netflixu možda bio labuđi pjev, no mi mislimo da će se mnogi filmski producenti sve češće odlučivati za premijerno prikazivanje filmova na toj, ali i drugim streaming platformama, koje iz dana u dan sve više rastu. Dolaze li još teže vremena za kina teško je reći. 

Popis svih ovogodišnjih dobitnika Oskara možete pogledati na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Netflix Oskar
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->